Autóval külföldön – Mire figyeljünk indulás előtt?

A nyár és a jó idő beköszöntével egyre többen indulnak belföldi vagy külföldi nyaralásra személygépjárművel. Ezek az utazások azonban számos veszélyt is rejthetnek magukban, ha nem készülünk fel körültekintően.

hirdetés

A magas benzinárak ellenére is – a gépkocsi jó kihasználtsága mellett – az autós nyaralások kevésbé terhelik meg a családi kasszát, mint a repülőutak, vagy más egyéb, távolsági közlekedési formák. Az autós túrák mellett szól az is, hogy utazásunkat jóval rugalmasabb időbeosztás szerint alakíthatjuk, és több alkalommal, több állomáson is megszakíthatjuk.

Ugyanakkor fontos, hogy körültekintően felkészüljünk az utazásra. A biztonságos közlekedés és a váratlanul felmerülő műszaki problémák kiküszöbölése érdekében indulás előtt mindenképpen nézessük át a gépkocsit. Az autó esetleges lerobbanása egy külföldi utazás során, hely- és nyelvismeret hiányában különösen kellemetlen lehet.

– A nyaralások többnyire jelentős terhelést és tartós igénybevételt jelentenek az autónak. Ez esetenként akár több ezer kilométeres futást is jelenthet, tehát az autó megfelelő műszaki állapotára érdemes nagy hangsúlyt fektetni – mondja Szabadkai Attila, a Weltauto szakértője, a pécsi Autó City használtautó-értékesítési vezetője. – A legkisebb kockázatot akkor vállaljuk, ha szakszervizben végeztetjük el az átvizsgálást. Az utazás előtt mindenképpen ellenőrizzük a gumiabroncsok állapotát és a guminyomást, a terhelési szintnek megfelelően, gondolva az aszfalt magas hőmérsékletére is. Figyeljünk a fékbetétek állapotára, a világító berendezések megfelelő működésére, és ellenőrizzük a motorolaj, váltóolaj és a hűtőfolyadék szintjét. Fontos továbbá az utólagosan felszerelt tároló doboz vagy kerékpárszállító konzolok stabil rögzítése. Az utazásnál pótkerék és szerszámosláda mindig legyen nálunk egy esetleges defekt vagy lerobbanás esetére.

Tervezzünk meg mindent pontosan!

Az autó felkészítése mellett ajánlott az útvonal pontos megtervezése, és annak is nézzünk utána, hogy mely útszakaszokon szükséges autópálya matricát vásárolni. Érdemes figyelembe venni a regionális klíma- és útviszonyokat, arra pedig szintén figyeljünk, hogy a kánikulában, ha sokat jár a motor, akkor könnyen túlmelegedhet, ami a hűtővíz felforrásához vezethet. Ennek megelőzése érdekében fontos az utazás során rendszeres pihenőket tartani.

– Egy problémákkal teli utazás az egész nyaralást elronthatja, ezért érdemes hangsúlyt fektetni a körültekintő előkészítésre. Legyen útvonaltervünk tankolási pontokkal, és készítsük elő a pályadíjakat, ne a kapunál kelljen keresgélni – mondja a Weltauto szakértője. – Az utazást csak kipihenten kezdjük meg, és ha mód van rá, akkor a hosszabb távokon több sofőr váltsa egymást. Éjszaka a sofőr mellett mindig legyen valaki, aki beszélget vele, és ébren tartja.

Baleset esetén

A hazánkban megkötött felelősségbiztosítás az EU valamennyi tagállamában, illetve Izlandon, Norvégiában és Svájcban is érvényes. A biztosítási okmányokat feltétlenül vigyük magunkkal, és célszerű az autóban tartani néhány példányt az európai baleset-bejelentő lapból, mert ez jelentősen megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt. A nemzetközi forgalomban az úgynevezett „zöld kártya” bizonyítja, hogy a gépjármű vezetője rendelkezik a szükséges felelősségbiztosítással. De fontos tudni, hogy ez az okmány nem azonos a gépjárművek környezetvédelmi felülvizsgálatának igazolására szolgáló zöldkártyával. A Casco szerződések külföldi töréskárokra vonatkozó passzusai biztosítónként változnak, ezért indulás előtt tekintsük át az általunk kötött Casco szerződés szabályzatát.

-Jó, ha előre felkészülünk a problémás helyzetekre – tanácsolja Szabadkai Attila. – A tartalékkulcsot hagyjuk otthon elérhető helyen, hogy egy esetleges kulcselvesztés esetén gyorsan küldhető legyen, továbbá indulás előtt ellenőrizzük az úti okmányokat, és írjuk fel a segélyvonalak, a biztosító, illetve a banki ügyfélszolgálat telefonszámait.

Tippek, tanácsok a Weltauto szakértőjétől:
• Csak annyi felszerelést, bőröndöt vigyünk, amennyi feltétlenül szükséges. A túlpakolt autók többet fogyasztanak, és lassabban tudunk velük közlekedni.
• Inkább használjunk tetőcsomagtartót, mintsem hogy a hátsó ablak elé tornyozzuk a bőröndöket. A csomagok esetleges leborulása nemcsak veszélyes lehet a hátul ülő utasokra nézve, de a vezetőt is zavarhatja a szabad kilátásban.
• Az utazás során mindvégig tartsuk bekapcsolva a biztonsági övet. A biztonsági öv használata minden uniós tagállamban, minden járművön kötelező, a kisgyermekek számára pedig megfelelő gyermekülést kell biztosítani.
• Az utasok ne tegyék fel a lábukat sem az ülésre, sem a műszerfalra, mert akár egy hirtelen fékezés is komoly személyi sérülést okozhat.
• Az uniós elvárásoknak eleget téve legyen elsősegélydoboz, láthatósági mellény, elakadásjelző háromszög és égőkészlet a kocsinkban.
Személyes tanácsadással és további információkkal várjuk a pécsi Autó City Weltauto márkakereskedésében! www.autocitypecs.hu

(x)