Autóval külföldre – mire figyeljünk?

Lassan nyakunkon a turistaszezon, amikor pécsiek ezrei indulnak útnak, hogy négy keréken vegyék célba nyári szabadságuk célországát. Nem árt azonban tudni, hogy külföldön milyen szabályok vannak, milyen felszerelésnek van helye kötelezően az autóban.

hirdetés

Az első és legfontosabb, hogy – már ha nem rendelkezünk ilyesmivel – nem árt az utazás időtartamára vonatkozó casco biztosítást kötni az autóra. Bármilyen probléma esetén ugyanis a biztosító fizeti a javítás vagy a kocsi hazaszállításának költségét. Külföldön az úgynevezett zöldkártya igazolja, hogy a gépjármű tulajdonosa rendelkezik olyan felelősségbiztosítással, amely a külföldön okozott károkat is megtéríti a károsult részére.

Európában az ún. rendszám-egyezményhez csatlakozott országokban – az Európai Unió országai, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein – a zöldkártya bemutatása nem szükséges. A rendszám-egyezményben részt nem vevő országokban a zöldkártya elengedhetetlen, ha az autótulajdonos ilyet nem tud felmutatni, az adott országban előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell megkötnie a határon.

Az Európai Unió tagállamaiba történő utazás esetén az EU-szabványnak megfelelő fényvisszaverő védőmellény megléte ajánlott, s a legtöbb országban kötelező is; arról nem beszélve, hogy ellenőrzés során a mellény hiánya komoly büntetést von maga után. Ugyanígy a legtöbb államban az autó kötelező tartozéka az elakadásjelző háromszög, s mindegyik országban kell, hogy legyen nálunk elsősegélynyújtó láda is.

Érdemes tudni, hogy amennyiben a külföldre vitt gépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója nincs velünk, kötelező a kölcsönadás tényét írásban igazolni. Az otthoni elkészítés helyett pár száz forintért be lehet szerezni nyomtatvány formájában is a dokumentumot.