Avicii és Limp Bizkit a Szigeten

Az elektro house egyik legnépszerűbb előadója, a svéd Avicii, a sikeres amerikai újhullámos metál zenekar, a Limp Bizkit, valamint a szintén amerikai raprock formáció, a Hollywood Undead is fellép az idei Sziget fesztiválon – írja az MTI.

hirdetés

Avicii (született Tom Bergling) a komoly tradíciókkal rendelkező svéd elektronikus zenei iskola house tagozatának legtehetségesebb képviselője. Többször jelölték Grammy-díjra, elnyerte a Billboard és az MTV Europe több díját. Három évvel ezelőtt fellépett a zamárdi Balaton Soundon is – idézték fel a szervezők az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben.

Szintén járt már Magyarországon Fred Durst és stílusteremtő zenekara, a Limp Bizkit, amely 2009-ben a soproni VOLT-on, tavaly pedig a Budapest Parkban zenélt. A csapat a 2000-es évek elején a Significant Other és a Chocolate Starfish… című albummal robbant be a köztudatba, és minden idők egyik legsikeresebb újhullámos metál zenekaraként több mint 50 millió lemezt adott el világszerte. Olyan nagy slágereket írt, mint a Rollin’, a Break Stuff, a My Generation vagy a Behind Blue Eyes. Háromévnyi szünet után 2009-ben tért vissza, idén jelenik meg a hetedik lemez Stampede of the Disco Elephants címmel.

Tízéves fennállását ünnepli idén a Los Angeles-i Hollywood Undead, amely a MySpace-re feltöltött első dala óta már több millió lemezt adott el világszerte. Zúzós metál riffek, szókimondó rap szövegek, popos elemek, dallamos refrének, néhol brutális energiák keverednek zenéjében. A hattagú, általában maszkokba bújó csapat idén márciusban megjelent Day of the Dead című negyedik lemezét májusban már bemutatja a Budapest Parkban is.

Jön a Szigetre a pandamaszkos német rapper, énekes, producer és tervező Cro, aki az általa kitalált, a pop és a rap fúziójából alkotott raop műfaj képviselője. Easy című kislemezével robbant be a köztudatba, második albuma, a Melodie tavaly jelent meg. Divattervezőként is ismert. Szintén fellép a Szigeten az amerikai Gaslight Anthem, Brian Fallon négytagú zenekara, amely őszinte, szenvedélyes és tempós gitárrockot játszik. A 2006 óta aktív formáció tavaly megjelent ötödik stúdióalbumával új zenei irányok felé mozdult.

Fellép az óbudai fesztiválon a szintén amerikai Soja is, az 1997-ben alapított, Grammy-díjra jelölt Soja Virginia reggae-dub-pop formációja. Első lemeze 2002-ben jelent meg, a 2012-es Strenght to Survive két évben is listavezető volt a Billboard reggae listáján. Legutóbbi, tavaly megjelent albumán Bob Marley fia, Damian is közreműködött. Jön továbbá Dj Marky és Stamina MC, egy brazil drum and bass dj és egy brit MC párosa.

A Sziget fesztivált idén augusztus 10-től 17-ig rendezik meg.