Az ’56-os forradalomra emlékezünk

Vasárnap, az 1956-os forradalom évfordulóján emlékezik a város az egykori történésekre. Az idei rendezvény délelőtt a 48-as téren koszorúzással indul, majd este hét órától a Hunyadi út és a Kálvária utca kereszteződésében, az alagút bejáratánál indul az ünnepi műsor.

hirdetés

A szervezők a tavalyihoz hasonlóan idén is színes programmal ajándékozzák meg a fél évszázaddal ezelőtt történt eseményekre emlékezőket. A rendezvény az ’50-es évek hangulatát idézi, hiszen eredeti hanganyagok, korhű ruhákba öltözött emberek elevenítik majd fel az akkori időszakot.

Mint azt Szabó Sándor, a program rendezője lapunknak elmondta, a vasárnapi ünneplés a 48-as téren indul fél tizenegykor az 56-os emlékműnél, koszorúzással. Este hét órától színészek, zenekarok és zenészek lépnek fel, s idézik fel táncosok korhű ruhákba öltözve a fél évszázaddal ezelőtti eseményeket. Az alagút egyik bejáratát papírdobozokkal befalazzák majd, s installációkat vetítenek rá, jelképezve azt, hogy mit kapott annak idején az ország, s az azt követő negyven évben.

Az ünneplőket arra kérik, hogy mindenki hozzon egy szál gyertyát az utca kövére. Egy klasszikus macskakőből álló kupacot is hoznak ugyanis a helyszínre a szervezők, s nemzeti színű szalaggal vonják azt körbe. „Arra gondoltunk, hogy az est végén majd a forradalom felfordulását idéző köveken mindenki önállóan is emlékezhet a harcok áldozataira” – így a rendező.

A Mecseki Munkástanácsok Szövetsége délelőtt 11 órakor emlékezik és koszorúz a Színház téren, az 1956-os Munkástanács Emlékműnél. Az eseményen Bélavári Ferenc, a Munkástanácsok Országos Szövetségének ágazati elnöke mond beszédet.

Még szintén a jeles naphoz kapcsolódik, hogy a Pécsi Tudományegyetem művészeti kara új hangversenytermet avat. A Zsolnay Negyedben megépült termet az előd nevét átvéve, Liszt Ferenc Hangversenyteremnek nevezik el. A Zsolnay Negyed Zeneművészeti Intézetében 11 órától várják az érdeklődőket, fél tizenkettőtől pedig Liszt Ferenc: Obermann völgye című műve hangzik el. Az előadó Bánky József zongoraművész, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének tanára lesz.