Az adósság gazdáit keresik

Pécs eladósodottságának okozóit keresi az a vizsgálóbizottság, amely januártól kezdi meg működését a pécsi városházán. A minden párt delegáltjait váró testület azt igyekszik majd kideríteni, kit, vagy kiket terhel felelősség a város drámai mértékű eladósodásáért. Az MSZP csak feltételekkel venne részt a munkában.

hirdetés

Mint azt Hoppál Péter országgyűlési képviselő, a Fidesz pécsi csoportjának elnöke lapunknak elmondta, a január 19-én ülésező közgyűlés fog dönteni egy új vizsgálóbizottság felállításáról. A testület azt vizsgálja majd ki, hogy miért, hogyan, milyen döntések nyomán hízott Pécs hitelállománya az 1998-as 500 millió forintos szintről közel 40 milliárdra alig 13 év leforgása alatt.

Mint ismert, decemberben egy hasonló, a pécsi városházán kifizetett jutalmak jogszerűségét vizsgáló testület tette le jelentését. E szerint Pécsett a korábbi ciklusok alatt törvénytelenül fizettek ki jutalmakat magas rangú városvezetőknek.

Hoppál Péter lapunknak az újabb bizottság felállításának okaként két komoly érvet említett. Egyrészt, mondta, egy, a pécsiek körében végzett, több ezer fő megkérdezésén alapuló telefonos közvélemény-kutatás azt mutatta meg, hogy az emberek túlnyomó többsége kíváncsi az adósság eredetére. Másrészt, tette hozzá, a jutalmak kiosztását górcső alá vevő korábbi bizottságban részt vevő erők (Fidesz, Jobbik, KDNP, LMP, ÖPE) delegáltjai már jelezték: szükségét látják a további vizsgálódásoknak.

A Fidesz pécsi csoportjának elnöke hangsúlyozta: a grémiumnak az lesz a feladata, hogy áttekintse az 1998 és 2011 közötti időszakot, különösen annak fényében, hogy 13 évvel ezelőtt még csak 500 millió forint volt a város adóssága, ami azonban 2002 és 2008 között 38 milliárdra kúszott fel. Az elképzelés szerint a testületbe mindegyik párt delegálna tagokat, és külső gazdasági szakértőket is meghallgatnának.

Az MSZP részéről Tóth Bertalan, a szocialisták pécsi frakciójának vezetője azt mondta lapunknak, hogy csak akkor vesznek részt a testület munkájában, ha a bizottság a legutolsó hitelek felvételéig lefolytatja a vizsgálatot.

Elmondása szerint akkor, amikor Páva Zsolt polgármesterként átvette a város vezetését 2009-ben, 30 milliárd forint volt Pécs hitelállománya. Ma ez a szám szerinte 45 milliárd forintot tesz ki. Hozzátette: akkor azonban, ha a bizottság munkáját illetően az MSZP által vállalhatatlan feltételeket támaszt a többség, a szocialisták nem vesznek részt a munkában.