Az alaptörvényben rögzítenék a regisztráció fő szabályait

Egy hét kihagyás után kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők hétfőn szavazhatnak arról a kormánypárti alkotmánymódosító javaslatról, amely alaptörvénybe foglalná a választási regisztráció főszabályait.

hirdetés

A Ház hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, ezeket az interpellációs blokk követi. A határozathozatalok során elsőként a Volánbusz-bizottság jelentését fogadhatják el, amely a társaság 2003-ban indult reorganizációs programját minősíti.

Ezt követően második alkalommal módosíthatják az év elején hatályba lépett új alaptörvényt. A fideszes Lázár János által benyújtott javaslat eredetileg csak a választási regisztráció lehetőségét teremtette volna meg az alaptörvényben, de az indítványba később, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának kezdeményezésére a feliratkozás részletszabályai is bekerültek. Így, ha a parlament elfogadja az előterjesztést, az alaptörvénybe kerül, hogy a Magyarországon lakó választók csak személyesen vagy elektronikus úton, míg a belföldi lakcímmel nem rendelkezők levélben is regisztrálhatnak. Alkotmányos erejű rendelkezés lehet emellett az is, hogy a névjegyzékbe vétel a választás vagy népszavazás napját megelőző tizenötödik napig kérelmezhető, továbbá az is, hogy választási névjegyzéket minden rendes parlamenti választás előtt újra el kell készíteni. E mellett elfogadhatják a kormány postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatát is, majd az esti órákban tárgyalni kezdhetik egyebek mellett a földgázellátásról és a nemzeti vagyonról szóló kormánypárti törvénymódosító javaslatot.

Kedden az új adószabályok összesen tízórás vitakerettel kiírt általános vitájával indulhat az ülésnap, ezt követően pedig az új földtörvényről szóló előterjesztés tárgyalása folytatódhat.