Az anyákat becsülik a gyed extrával

Jelentős kedvezményeket biztosít a gyed extra 2014. január elsejétől a kisgyermeket nevelő édesanyák számára – közölte a Fidesz Csongrád megyei országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján Szegeden.

hirdetés

Bohács Zsolt elmondta: a gyed extra ösztönzi majd a gyermekvállalást, segíti a gyermeknevelést és kedvezőbb feltételeket biztosít a kisgyermekes szülők munkába állásához. “A gyed extrával a nők és az édesanyák iránti megbecsülésünket szeretnénk kifejezni, (…) hiszen olyan politikában hiszünk, ahol a gyermek és a család az első” – tette hozzá.

A politikus felidézte: 2011 óta a kormány több olyan intézkedést hozott, amely a gyermeket nevelő családokat és a nagycsaládosokat segíti. A kormány most is egyértelműen elkötelezett abban, hogy minden kedvezményt biztosítson a nagycsaládosoknak, hiszen nélkülük nem biztosított a jövő – fogalmazott. Most, ha a nők egy év után munkába szeretnének állni, továbbra is megtarthatják a gyedet és a gyest, amit eddig elveszítettek. Ez akkor is érvényes, ha több gyermeket vállalnak.

Pocsai Blanka (Fidesz) önkormányzati képviselő elmondta: a nők foglalkoztatásában, az anyák és a családok életében a Fidesz újabb, áttörő gyed extra csomagja további támogatást biztosít. A 2014. január elseje után született gyermek egyéves kora után az édesanyák visszatérhetnek a munkába. Ezzel a lehetőséggel nem veszítik el a támogatást, ezáltal a család jövedelme tovább növekszik.

Fontosnak nevezte, hogy a részmunkaidős lehetőség is ott lesz az édesanyák számára. Elmondta: a munkahelyvédelmi akcióban eddig is komoly támogatást kaptak azok a munkáltatók, akik kisgyermekes édesanyákat foglalkoztatnak, és ez tovább szélesedik. Azok a munkáltatók, akik január 1-jétől két- vagy háromgyermekes anyáknak biztosítanak munkát, az eddigi 2+1 éves támogatási forma helyett 3+2 éves támogatási formában részesülnek.

Kitért arra, hogy a kormány támogatja a tanulmányait folytató nőket is, ez a diplomás gyed. Az a nő, aki a gyermek megszületése előtti két évben, felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, jogosult lesz a gyermek egyéves koráig a gyedre, majd a gyesre, amikor már folytathatja tanulmányait. A diplomás gyed érinti a felsőfokú alapképzésben, a szakképzésben, a felsőoktatási képzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat. Esetükben a minimálbér – amely 2014. január elsejétől 101.500 forint – 70 százaléka lesz a gyed, azok pedig, akik a mesterképzésben vagy doktori képzésben vesznek részt, a bérminimumuk, 118 000 forint 70 százalékával számolhatnak.