Az ebola ellen harcol az EU

Az Európai Unió ötmillió euró támogatást nyújt az Afrikai Unió (AU) most induló missziójának az Ebola-járvány elleni küzdelemre – közölte kedden a Európai Bizottság az MTI szerint.

hirdetés

“Az EU kiáll afrikai partnerei mellett, szorosan együtt kell működnünk, hogy feltartóztassuk a halálos kórt” – közölte Andris Piebalgs fejlesztési biztos.

Az AU missziója a tervek szerint több mint 100 ember bevonásával, fél éven keresztül működik majd Libériában. Tanácsadást nyújt a járvány ellen küzdő országoknak, és megszervezi a közös fellépést. Emellett az AU-misszió egészségügyi segítséget is nyújt majd, valamint támogatást mind a helyi hatóságok, mind a nemzetközi közösség számára, hogy a vírus terjedését meg lehessen állítani. A misszió célja ezen túlmenően, hogy elkezdje egy olyan intézményrendszer kiépítését, amely az Ebola kiszűrését és felszámolását irányozza majd elő.
A bizottság azt is közölte, hogy az ötmillió euróból kétmilliót a korábban bejelentett támogatásokból csoportosítanak át, míg a maradék hárommillió abból a keretből származik, amelyből az EU technikai segítséget nyújthat az AU-nak.

Az Európai Unió mindezidáig összesen 147 millió euró értékben vállalt kötelezettséget arra, hogy segít az érintett nyugat-afrikai országoknak a járvány ellen folytatott küzdelemben.

Hivatalos adatok szerint eddig közel kétezer-egyszázan haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus eddig csaknem négyezer embert betegített meg. Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.