Az ellenzék felszólította Orbánt, hogy mondja le Moszkvába tervezett találkozóját Putyinnal

Az Egységben Magyarországért szövetség közleményben szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az ukrajnai konfliktus körüli jelenlegi, különösen kiélezett és feszült helyzet miatt mondja le február 1-re tervezett moszkvai látogatását, amely során Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozna.

Az egyesült ellenzék szerint kifejezetten káros, és a nemzeti érdekeinkkel ellentétes lenne a Putyin-Orbán találkozó. Az Egységben Magyarországért úgy véli, hogy az a tény, hogy a kialakult helyzet ellenére sem mondta még le az utat a kormányfő azt üzeni, hogy a NATO és EU tagállamok nem egységesek Putyin javaslatainak elutasításában.

A közleményben úgy fogalmaznak: A mostani látogatás hivatalos indoklása azt igazolja, hogy a magyar kormány számára a közös EU-s és NATO-s biztonsági érdekeinket felülírja a mutyipolitizálás, a korrupcióval átszőtt üzletelés. Aggasztó hírek érkeznek arról, hogy a látogatás során döntő lépést kívánnak tenni Paks-2 építése kapcsán, és egy Magyarország számára előnytelen újabb gázmegállapodást is tető alá akarnak hozni. Mint ismeretes az elmúlt hónapokban állandósult az orosz katonai fenyegetés szomszédunkkal, Ukrajnával szemben és ennek a konfliktusnak akár egy súlyos, Magyarország biztonságát is fenyegető eszkalációja sem zárható ki. Oroszország folyamatosan mozgat újabb és újabb csapatokat Ukrajna határához, a múlt hét óta pedig már Belaruszba is. Az orosz vezetés tavaly decemberben két egymással összefüggő, elvben az európai térség biztonságára vonatkozó javaslat-tervezettel állt elő, ám ezek valójában a volt szovjet befolyási övezet modernizált változatban történő helyreállítását célozzák, lényegében afféle új Brezsnyev-doktrínaként. Moszkva éket próbál verni a transzatlanti együttműködésbe, amikor azt javasolja, hogy Oroszország és az USA egyezzen meg Európa biztonságáról, ám Európa megkérdezése nélkül. A javaslat elfogadása térségünket, beleértve hazánkat is teljes mértékben védtelenné és kiszolgáltatottá tenné az orosz zsarolással és expanziós törekvésekkel szemben, hiszen azt is elvárná, hogy a NATO Magyarországot is hagyja magára.

A mellett, hogy az Egységben Magyarországért közleményében üdvözli, hogy az USA és a NATO is határozottan elutasítja az orosz javaslatokat, értetlenül áll az előtt, hogy  „a más esetekben a szuverenitásunkra oly kényesnek és sértődékenynek mutatkozó magyar kormány egyáltalán nem utasította vissza az orosz javaslatot és nem tette világossá: nem Moszkva joga eldönteni, hogy biztonságunkat milyen módon és milyen eszközökkel kívánjuk garantálni.”

A közlemény arra is kitér, hogy Magyarországnak nem csak szavakban, de tettekben is ki kellene állnia Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, ugyanis ezt kívánja a kárpátaljai magyarság érdeke is, akiket egy újabb háborús eszkaláció közvetlen életveszélybe sodorna.

Az ellenzék szerint mindeközben Orbán Viktortól, és Szijjártó Péter külügyminisztertől csak „üres, tartalmatlan szócséplésre futja”, amit rossz előjelnek tekinthető a moszkvai találkozón várhatóan tanúsított magatartásra nézve.