Balesetveszélyesek lehetnek az utak, járdák

Figyeljünk a jégcsapokra!
Még mindig érezhetik a városlakók az elmúlt hét ónos, jeges esőjének nyomait az utakon és a járdákon.
Bár a közutak és a mellékutak is jól járhatóak már, azonban olyan helyeken, ahová kevésbé süt be a nap többek között a parkolók, szervízutak, és egyes járdák szakaszai még mindig csúsznak, az el nem olvadt vastag jégpáncél miatt. Az utak mentén lévő széles és magad hórétegek megnehezítik és veszélyesebbé teszik az úttesten történő áthaladást a gyalogosok számára.
A jég napközben megolvad, viszont az éjszakai mínuszokban újra visszafagy, a házak tetején lévő hóról és jégcsapokról nem is beszélve.
A rendőrség arra kérdi a járdákon közlekedőket, hogy vegyék figyelembe a városszerte kihelyezett figyelmeztető táblákat, ne menjenek a kordonszalag mögé, mert a tetőkről esetlegesen lezúduló hó komoly sérüléseket okozhat.
Az autósoknak sem lett könnyebb a helyzete az enyhébb időjárás ellenére sem, ugyanis keskenyebbek lettek az utak a félrekotort hó miatt. Fontos, hogy a csúszós utakon minden közlekedő tartson nagyobb követési távolságot, az ilyenkor rosszabb tapadás következtében a fékút akár tízszeresére is nőhet a jeges utakon.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közleményben hívja fel az autósok figyelmét, hogy a biztonsági öv használata csökkenti a sérülésveszélyt. Több kereszteződésben is igen keskenyre szűkül a jobbra kanyarodó sáv, hiszen a hódombon nem lehet közlekedni. Lakott területen kívül közlekedve gondot okozhat a szikrázó napsütésben csillogó, erdőt-mezőt beborító jég és hó. Ebben az esetben használjanak napszemüveget, hiszen a fényviszonyok vetekednek a nyári napfénnyel. Gyakran látni a jégen kerékpározó fiatalokat, amely bukósisak, térd- és könyökvédő használatával extrém sportnak is beválna, de a járdán, a gyalogosok között, a vastag jégpáncélon életveszélyes.

hirdetés