Az EU országai elöl járnak

Hat afrikai, három ázsiai és egy amerikai ország került a világ tíz regrosszabb helyzetű államának listájára. A Legatum Institute elemzése szerint a világon jelenleg a Közép-Afrikai Köztársaságban a legrosszabb élni – tudósít a Világgazdaság.

Pedig a Közép-Afrikai Köztársaságban viszonylag magas a személyes szabadság szintje. Azonban a lehetőségek, az oktatás és az egészségügy szempontjából ez a világ legrosszabb helye, így összességében az egymást követő második évben is ez az ország lett a világ legnehezebb sorsú állama.

A második hely Afganisztáné: mint az elemzés kiemeli, a kormányzás szempontjából ez a világ legrosszabb országa, és a biztonság szempontjából is a második legrosszabb helyzetű.

A harmadik helyen Haiti áll, a tíz utolsó között az egyetlen amerikai országként. Az állam még mindig nem heverte ki teljesen a 2010-es földrengések pusztítását. Az egészségügy, a kormányzat és a politikai szabadságjogok is alacsony szinten állnak.

Az első tízben ezeken az országokon kívül Csád, Burundi, Kongó, Szíria, Jemen, Szudán és Angola áll. Különösen érdekes Szíria helyzete – ez az ország néhány éve, a polgárháború előtt még a lista 90 legjobb állama közt szerepelt.

Európa legrosszabb helyzetű állama Örményország, amely a 142 megvizsgált ország sorában a 93. helyet foglalja el. Az első 53-ban található az EU mind a 28 tagállama – a legrosszabbul Horvátország (53.), Bulgária (51.), Románia (50.), Görögország (49.) és Magyarország (45.) áll. Ami Magyarországot illeti: a legjobban az elemzés szerint az oktatásban állunk, ebben ez a 34. legjobb ország, az egyéni szabadságban viszont csak a 99. hely a mienk. A lista elején Norvégia, Svájc, Dánia, Új-Zéland és Svédország áll.