Az internet veszélyei leselkednek a kicsikre

A vizsgált honlapok kevesebb mint fele felel meg a kiskorúakat védő törvénynek és szűrőszoftver-ajánlásnak, közel harmada nem használ semmilyen figyelemfelhívást a káros internetes tartalmak megjelenítése előtt, és a figyelemfelhívó szövegek között szinte nincs két egyforma – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) MTI-hez pénteken eljuttatott közleményéből.

hirdetés

Az NMHH elnökének tanácsadó testülete, a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal által tavaly év végén végzett vizsgálat szerint az elemzett honlapok mindössze 43 százaléka használja megfelelően a figyelemfelhívást, vagyis a figyelmeztető szöveg megfelel a törvényi előírásnak és az ajánlásnak, tartalmazza a legfontosabb információkat, és a felhívás is megfelelőképpen működik. Viszont csupán 17 százalékuk ajánlja fel a szűrőszoftver használatát. A szűrőszoftverek működését elősegítő kulcsszavak – úgynevezett metatagek – a honlapok kevesebb mint tizedénél találhatók meg, ezek közül pedig csak 1-2 honlap alkalmazza azokat az ajánlásnak megfelelő formátumban.

A jelentés szerint a káros tartalmakra történő felhívás hatékonyságát csökkenti az is, hogy a szolgáltatók által megfogalmazott figyelemfelhívó szövegek rendkívül eltérőek, gyakorlatilag nincs közöttük két egyforma.

Az NMHH kiemelte a hat leggyakoribb figyelemfelhívási hibát. Ezek közé tartozik, ha már a figyelmeztető ablak is tartalmaz olyan képeket, videót, amelyek már felnőtt tartalomnak tekinthetők; nincs lehetőség a “nem” opció kiválasztására, vagy az oldal annak hatására nem léptet ki; illetve a honlap először figyelmeztet ugyan a kiskorúakra káros tartalomra, de másodszori próbálkozásnál már mindenféle figyelmeztetés nélkül megjelenik a tartalom. Gyakori hibás megoldás tovább az is, amikor a honlapon a figyelmeztetés előtt egy pillanatra látható a felnőtt tartalom; a Google-ról belépve néhány oldalra – amelyen egyébként található figyelmeztető jelzés – “akadály nélkül” betöltődik a kiskorúakra káros tartalom; illetve van ugyan figyelmeztetés, de a mellette lévő reklámra kattintva az azonnal átlinkel felnőtt tartalmakat megjelenítő oldalra.

Az eredmények alapján a testület a napokban 120 honlap tartalomszolgáltatójának figyelmét hívta fel levélben a vonatkozó törvényi előírások és a kerekasztal szűrőszoftver-ajánlásának betartására az egyes honlapokra vonatkozóan részletezve a hiányzó figyelemfelhívó információkat – derül ki a közleményből.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyermekvédelmi ismereteket összefoglaló aloldalán, a gyermekbarat.nmhh.hu oldalon további információk érhetőek el a kiskorúak internetes védelmével kapcsolatban.

A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal 2014. április 23-án fogadott el ajánlást a kiskorúakra káros internetes tartalmak és szolgáltatások esetén alkalmazandó figyelemfelhívó jelzésekre és ingyenesen elérhető szűrőszoftverek tulajdonságaira vonatkozóan. Az ajánlás legfőbb célja a kiskorúakra káros tartalmak hatékony szűrését lehetővé tevő szűrőszoftverek ingyenes elérhetősége mellett az, hogy ártalmas tartalmak esetén a tartalomszolgáltatók hívják fel a figyelmet a tartalom veszélyes jellegére.