Az ivóvízbázist féltik a civilek

Mindenféleképpen ellenzi mind a mecseki uránkutatásokat, mind pedig az esetleges jövőbeli uránbányászatot az Istenkúti Közösségért Egyesület, mondván, előre tudható, hogy egészségügyi és környezeti kockázatokkal jár a radioaktív érc kitermelése. Minap a civil szervezet lakossági fórumot tartott a témában. Az egyesület vezetőjét, Peták Pétert kérdeztük.

hirdetés

– Az istenkúti fórumon közel hatvanan vettek rész, köztük városvezetők is. Meghívták a Wildhorse képviselőit is?
– Nem, mivel ez az esemény arról szólt, hogy kialakítsuk a saját álláspontunkat. A cég egyébként azt szokta nyilatkozni, hogy ha időszerű lesz, majd kijönnek az információkkal. Ezenkívül úgy gondoltuk, hogy ne mi szervezzünk nekik fórumot, amikor azt mondják, hogy a lakossággal teljes egyetértésben kívánnak cselekedni. Megjegyzem, nekünk nincs semmiféle kiegyensúlyozottsági vagy közszolgálati kötelezettségünk.

– Sikerült kialakítaniuk a saját álláspontjukat?
– Összeszedtük azokat az információkat, amelyek hivatalosan tudhatóak a projektről: ezeket értelmeztük, és véleményeket fogalmaztunk meg. Úgy gondoljuk, ha a bányászatot sem tartjuk elfogadhatónak, akkor kutatni is teljesen felesleges, mert egy fúrásból semmi újat nem fognak megtudni a régi forrásokhoz képest. Ezért levélben, aláírásokkal kértük a polgármester urat, hogy tulajdonosként ne járuljon hozzá a kutatófúrások engedélyének megadásához, amíg az ezzel kapcsolatos társadalmi vita le nem zajlik.

– A múlt hét egyik, ezen üggyel kapcsolatos fejleménye, hogy Nagy Csaba alpolgármester városházi megbízottként foglalkozik a témával…
– Igen, ő is részt vett a lakossági fórumon, több képviselőtársával. Álláspontjuk annyiban különbözik a miénktől, hogy szerintük ha egészségügyi, környezeti és társadalmi szempontból tökéletesen elfogadható a projekt, akkor zöld utat kaphat. Mi pedig azt mondjuk, tudható, hogy ezekből a szempontokból nincs rendben az uránbányászat. Vizsgálatok nélkül is tudjuk, hogy ilyen kockázatok nélkül nem lehet uránt bányászni.

– Pontosan milyen kockázatoktól tartanak?
– Legaggályosabbnak a pécsi ivóvízbázis biztonságát tartjuk. Az uránbányászat Pécs fejlődésében és múltjában abszolút kitüntetett szerepű volt, de helyi ivóvízbázis nélkül nincs jövője ennek a városnak…

– A városvezetés közmeghallgatást tart a témában néhány hónap múlva, addig is hallhatunk az egyesületről?
– Ezen a pénteken tartanak a városházán egy olyan bizottsági ülést, amire végre a Wildhorse képviselői is eljönnek. Ezen mi is szeretnénk részt venni. Kíváncsiak vagyunk, mivel eddig a cég egyik bizottsági ülésen sem vett részt, még azon sem, ahol a saját kutatófúrásával kapcsolatos kérelmét vitatták meg. Szeretnénk meghallgatni őket, és kérdéseket feltenni nekik.

– Mit szólnak az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) kezdeményezéséhez, amely népszavazásra vinné a kérdést?
– Ha megoldja az ÖPE, hogy ötven százalék plusz egy fő elmegy szavazni, akkor gratulálok nekik. Úgy gondoljuk, jó lenne ezt a kérdést érvek mentén eldönteni, és nem úgy, hogy ki hány embert tud mozgósítani. Ez egy komplex stratégiai, városfejlesztési kérdés, amit a városfejlesztési koncepció készítése során kellene inkább nyilvánosan megvitatni. Tehát van más lehetőség is, mint hogy vagy a kormány döntsön, vagy a nép.