Az LMP megóvná a Bőrklinika épületét

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése február 23-án tartott ülésén döntött a Leőwey Klára gimnázium új épületének kialakítására irányuló beruházás egyes kérdéseiről – közölte az LMP baranyai szervezete közleményben.

hirdetés

“A közgyűlési vitában Nagy Csaba alpolgármester a jelenlegi Bőrklinika épületének lebontása (annak szükségessége) mellett érvelt. Az ülésen módosító javaslatot fogalmaztunk meg annak érdekében, hogy a jelenlegi, műemlék-jellegű, egykori laktanyaépület megmentését, a projektben történő felhasználásának lehetőségét is vizsgálják majd meg a tervezők. Javasoltuk továbbá, hogy az új épület megtervezésére irányuló tervpályázat lezárása előtt semmiképpen ne lehessen lebontani a jelentős építészeti értéket képviselő, az elmúlt évtizedben (részleteiben) többször is, sok millió forintért felújított épületet.

Megdöbbenésünkre a közgyűlési többség a javaslatunkat elvetette. Az ülést követően a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság, Oszoli Dénes elnök úr javaslatára és kezdeményezésére helyszíni bejárást tartott az épületben. A bizottság tagjai egyetértettek abban, hogy a tervpályázatban feltétlenül indokolt az épület megtartásának vizsgálatára is felhívni a tervezőket. Az LMP elfogadhatatlannak tartaná az egykori laktanyaépület lebontását a szakértők véleményének megismerése, és a beruházás teljes pénzügyi kiszámíthatósága nélkül. A jelenlegi politikusokat terheli a felelősség, hogy a múlt által ránk hagyományozott pécsi építészeti örökséget minden lehetséges eszközzel megvédelmezzék az utókor számára.”

LMP Baranya