Az LMP nem nyitná meg az uránbányát

Az ausztrál Wildhorse cég Mecsekben tervezett uránbányászati tevékenységével és a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban adott hangot aggodalmainak Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezetője Pécsett tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A politikus kifejtette: mind a pécsi uránbánya megnyitása, mind Paks 3000 milliárd forintból tervezett bővítése olyan spekulatív döntések, amelyeknek nincs kellő szakmai megalapozottságuk, és kényszerhelyzetbe hozzák a pécsieket, valamint a költségvetést. Emellett – fűzte hozzá – jelentős környezeti és társadalmi kockázatokkal járnak, miközben tényleges hasznuk  kétséges. E programoknak a megvalósítása nem támogatható – szögezte le Jávor Benedek, aki szerint az atomerőmű bővítésre szánt forrásokat a megújuló energia szektorba kellene fektetni.

Kóbor József, az LMP önkormányzati képviselője a Wildhorse, a Mecsekérc és a Mecsek-Öko közötti megállapodás nyilvánosságra hozatalát sürgette.

A képviselő kifejtette, ha nem épül ércdúsítómű, akkor a mecseki uránt csak kénsavas technológiával lehet feltárni, amely komoly szennyezési potenciált jelenthet. Kóbor József szerint azt sem tudni, hogy a Wildhorse a különféle adókat Kővágószőlősnek vagy Pécsnek fizetné. Emlékeztetett, a bánya újranyitása mindössze 500 munkahely megteremtésével kecsegtet, amely régi uránbányában alkalmazottak számának csak tizede.