“Az LMP nem posztkommunista párt”

A Lehet Más a Politika (LMP) nem áll a posztkommunista pártok oldalára, így a Fidesz-KDNP oldalára sem, hiszen a pártszövetség bebizonyította, hogy ellenérdekelt az állambiztonsági múlt feltárásában – mondta Keresztes László Lóránt, az LMP elnökségi tagja szombaton Pécsen.

hirdetés

A politikus az LMP dél-dunántúli regionális pártértekezlete keretében tartott sajtótájékoztatón a Fidesz azon, a napokban tett állítására reagált, amely szerint az LMP rendre “a posztkommunisták, a szocialisták és gyurcsányisták oldalára áll a magyar családok helyett”, míg a nagyobbik kormánypárt az elmúlt öt évben azért dolgozott, hogy befejeződjön a rendszerváltás, “lezáruljon a posztkommunisták és liberálisok korszaka”.

Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja azzal, hogy a kommunizmus idején meghurcolt néhai kisgazda vezető, Kovács Béla szülőhelyét, Pécs Patacs városrészét választotta értekezlete helyszínéül, arra hívja fel a figyelmet, hogy a Fidesz-KDNP a héten tizedik alkalommal is elutasította az LMP-nek az állambiztonsági múlt feltárására vonatkozó törvényjavaslatát, ezzel “a Fidesz tizedszer ment szembe saját retorikájával, politika elveivel”.

A kormánypártok úgy tekintenek magukra, mint akik lezárták a rendszerváltás hosszú folyamatát, ezzel szemben mi úgy értékeljük, akkor lesz Magyarországon valódi rendszerváltás, amikor eltűnnek ezek a régi pártok, amelyeket átláthatatlanul átsző a kommunista diktatúrák mai napig is pozícióban lévő érdekköre – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus szavai szerint a Fidesz intézkedései, mulasztásai egyenként is komoly károkat okoznak a nemzetnek, ilyen például a családok szétszakadását eredményező elvándorlás.
Nem kívánunk 2018-ig várni ahhoz, hogy határozottabban fel tudjunk lépni a kormány politikája ellen, ezért partnereket keresünk az LMP vidéki jelenlétének erősítése érdekében – mondta.

Keresztes László Lóránt hozzátette, ennek érdekében Baranya, Somogy és Tolna megye helyi LMP-s vezetői megkeresik valamennyi független önkormányzati vezetőt és felajánlják együttműködésüket.

Lengyel Szilvia, az LMP országos elnökségének tagja a földprivatizációról szólva megjegyezte, hogy pártja álláspontja szerint az elmúlt negyedszázad legnagyobb közvagyon-kijátszása kezdődik.

A földárverésekkel eltűnik az állami földvagyon, lehetetlenné válik szociális és demográfiai földprogramok indítása, nehezebb lesz a vidéki munkahelyteremtés, veszélybe kerül természetvédelmi feladatok ellátása – mondta. A kormány ráadásul azt a “biztonsági földtartalékot” számolja fel, amellyel enyhíteni tudná egy, az éghajlatváltozás során jelentkező, élelmiszerrel vagy mással kapcsolatos esetleges válsághelyzet következményeit – tette hozzá.

A következő időszakban több demonstrációt, akciót terveznek a földprivatizáció ellen – közölte.

  • Fóris Béla

    Azért biztos ami biztos az LMP is erősített volt kommunistákkal!

  • pufika

    Végre elindult valami?