Az LMP Szebellédi István tanácsadó-szakértő meghallgatását kezdeményezi

Az LMP közleménye:

hirdetés

Páva Zsolt súlyos örökséggel, a Pécset 11 éven át vezető szocialisták által eladósítva, folyamatban lévő, átgondolatlan beruházásokkal vette át a város vezetését. A váltás ugyanakkor három évvel ezelőtt, 2009 májusában megtörtént. Azóta olvashattuk, hogy Pécs lépéselőnybe került, mert a fülkeforradalom városunkban egy évvel korábban győzedelmeskedett, az ország hozzánk képest kevésbé szerencsés területeihez képest. A tények ugyanakkor mást mutatnak: a pécsi szocialisták után a pécsi FIDESZ is kudarcot vallott.

Polgármester úr a kritikus költségvetési helyzet megoldása érdekében, szakértői tanácsra javasolta a teljes önkormányzati rendszer átvilágítását, amely sok tízmilliós kiadást jelentett a városnak. A hatalmas összegért elkészített, több ezer oldalas javaslatcsomag útmutatásai alapján 2010. elején megindult a polgármesteri hivatal, a cégstruktúra, és az intézményrendszer átalakítása, ezzel párhuzamosan kiszervezések, brutális létszámleépítések történtek. A pécsiek ezeken felül, és az Orbán-kormány megszorításai mellett közvetlenül kaptak egy pécsi megszorító csomagot, a 2011 októberében megszavazott helyi adórendeletek formájában. Mindezen intézkedések, és a sikerkommunikáció ellenére a város pénzügyi problémái szaporodnak és mélyülnek, a helyi gazdaság folyamatosan küldi a vészjelzéseket, és követeli az irányváltást. A pécsiek látják és érzik, hogy a városvezetés három év alatt nem tudott érdemi válaszokat adni a mindannyiunkat érintő kihívásokra, nem tudott megfelelni a szocialista elődök által elindított problémákra, így azok tovább mélyültek. Jelen helyzetben nem segíthet a csillagászati összegekért alkalmazott kommunikációs tanácsadók hada sem.

A minap olvashattuk Hoppál Péter fideszes frakcióvezető nyilatkozatát, mely szerint “a mostani városvezetés jelentős lépéseket hajtott végre a szocialisták által felhalmozott és 23 évre a pécsiek nyakába varrt óriási, 30 milliárd forint felett adósságállomány kezelése ügyében is”, továbbá frakcióvezető úr szerint “a város mégis kormányozható, működőképes”. Ezzel szemben elszomorító, hogy a 3 éves, példátlan átszervezéseket és brutális megszorításokat hozó fideszes városkormányzás után ismételten kormányzati segítségnyújtásra van szükség.

Tekintettel arra, hogy a városvezetés a jelek szerint csak a sikerkommunikációt ismeri, az LMP pécsi önkormányzati képviselői kezdeményeik a polgármestert tanácsokkal ellátó dr. Szebellédi István meghallgatását. Szeretnénk tudni, hogy a szakértő mennyiben látja teljesülni azokat a terveket, amelyeket a városvezetéssel karöltve dolgoztak ki a költségvetés rendbetétele érdekében, és pontosan milyen forgatókönyvet vár a következő évekre. Szeretnénk továbbá javasolni a városvezetésnek, hogy a nyilvánvalóan szükséges és sürgető irányváltás kapcsán haladéktalanul kezdődjenek meg az érdemi egyeztetések a helyi politikai erők, és a városban fellelhető szakemberek között. Megítélésünk szerint erre közös érdekeinek megfelelően mindenki nyitott. Ennek előfeltétele ugyanakkor az, hogy a helyben teljhatalommal rendelkező, a várost már 3 éve irányító FIDESZ végre nyílt kommunikációt folytasson a pécsiek irányába, és nyitott legyen az érdemi párbeszédre azokkal a politikai erőkkel is, amelyek az elmúlt 22 évben nem vettek részt a város irányításában. Az MSZP és a FIDESZ “sikereiből” ugyanis mindenkinek joggal van elege.

Dr. Keresztes László Lóránt
önkormányzati képviselő, LMP

Dr. Kóbor József
önkormányzati képviselő, LMP