Az LMP szerint elhúzódik a Karolina-külfejtés rekultivációja, lépnie kell a kormánynak

Az állam Karolina-külfejtésben vállalt szerepe ügyében tartott sajtótájékoztatót Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője. A politikus szerint a pécsi tájseb rekultivációs feladataiban súlyos elmaradásai vannak a kormánynak, nincs hiteles tájékoztatás, a hatóságok sem lépnek fel kellő szigorral a munkálatokkal járó füsttermeléssel szemben.

hirdetés

Keresztes mindenekelőtt leszögezte: fontos lépés volt, hogy két éve sikerült elindulnia a rekultivációs munkáknak, ám sok a kérdés ennek kapcsán. Keresztes szerint nehezményezendő, hogy a hivatalos befejezési határidő egészen 2032-ig ki lett tolva, az állam látszólag kivonult a munkák alól, holott a kontraktus szerint a rekultiváció kétharmad részben őket terheli. Kiemelte, a környezetvédelmi intézményrendszer sem látja el a szükséges feladatokat, hiszen a külfejtésben jelenleg is füst- és hőképződéssel szembesülnek a pécsiek.

Beszámolt arról is, óriási porszennyezés is jelentkezett a helyszínen, ekkor lakossági nyomásra, a jelenleg ott dolgozó, pécsi hőerőművel üzemeltető Veolia által felbérelt kivitelező változtatott a munkafolyamatokon.

– A kormány részéről a korábban a lakosság számára megígért transzparencia, a folyamatos tájékoztatás sem történik meg, nincsen hiteles információáramlás a korábbi és a jelenlegi városvezetés, sőt a lakosság, a civilek irányában sem – mondta Keresztes.

Nagy a kiporzás, ami a munkálatokkal jár

– Az idei és a tavalyi költségvetésben is kétmilliárd forintot különítettek el a Karolina-külfejtés rekultivációjára, ennek ellenére az állam mégse vesz részt még mindig a munkálatokban – így a képviselő. – A kormány szavakban mindig kiáll a környezetvédelem fontossága mellett, de ezt az ügyet nem kezeli súlyának megfelelően, elhárítják az országgyűlésben és különböző fórumokon feltett kérdéseket. Ráadásul a hatóság sem végzi kellő szigorral és feszességgel a dolgát – vélekedett.

Elmondta, tapasztalatai szerint sok az aggodalom a helyiek, civilek részéről: milyen kockázatokkal jár a füst- és portermelés, miből ered?

– Felkerestem a Pécsi Bányakapitányságot, a Környezetvédelmi Hatóságot és a Katasztrófavédelmet hivatalos magyarázatot kérve. Úgy gondolom, egy rendszerszintű megoldást igényel az ügy: fontos, hogy komolyan vegyék, legyen érdemi tájékoztatás, szigorúbb ellenőrzés. Felül kell vizsgálni a két éve köttetett megállapodást. Vegyen részt az állam is párhuzamosan a rekultivációs munkálatokban és rövidítsék le a zárási határidőt.

Mindezért felkeresem Nagy István környezetvédelemért felelős minisztert is, és Pécsre hívom, a külfejtés helyszínére. Kezdeményezni fogom, hogy itt ülésezzen a környezeti ügyek kapcsán illetékes Fenntartható Fejlődési Bizottság, ezen vegyenek részt a kormány illetékesei, hogy meghozzák a kívánatos döntéseket – tette hozzá.

Keresztes az alábbi videót osztotta meg közösségi oldalán: