Az LMP szerint sürgős gazdaságpolitikai fordulatra volna szükség

Az LMP szerint sürgős gazdaságpolitikai fordulatra volna szükség, ezt indokolja az is, hogy márciusban az infláció miatt 5,2 százalékkal csökkentek a reálbérek.

hirdetés

Az ellenzéki párt az MTI-nek küldött vasárnapi közleményében a KSH adataira hivatkozva azt írta, hogy – a közmunkán kívül – az állások száma is csökkent, vagyis “a kormány kétéves kalandorpolitikája” a gazdaságban teljes csődöt mondott.

A Szél Bernadett és Scheiring Gábor országgyűlési képviselők által jegyzett írásban kiemelték: meggyőződésük, hogy fel kell adni a bajok jelentős részéért felelős egykulcsos adót, és a felső középosztály “feltőkésítése” helyett a társadalmi szétszakadás megakadályozására kell koncentrálni.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy – mint fogalmaztak – a reálbér-visszaesés csökkenő foglalkoztatással párosul, “az éhbért sem fizető” a munkahelyek száma a versenyszférában kevesebb lett, miközben nő az infláció, recesszióban a gazdaság, újabb és újabb adók terhelik a csökkenő jövedelmet.

Úgy látják, a reálbérek visszaesése, a stagnálás, a jövedelmi különbségek és a nyomor növekedése egyedül a kormány gazdaságpolitikai ámokfutásának tudható be.

Mint írták, az LMP javaslata a helyzet javítására változatlan: válság idején a leszakadók védelme elsőrendű feladat.