Az LMP Szijjártó utazását firtatja

Az LMP szerint Szijjártó Péter az orosz energetikai miniszterrel fog találkozni az orosz fővárosban, de a párt azt követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a találkozó célját.

hirdetés

Az LMP szeretné, ha Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilvánosságra hozná következő moszkvai útjának célját. Ezt Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke mondta szombaton az MTI-nek, és megjegyezte, hogy az LMP információi szerint a magyar miniszter az orosz energetikai miniszterrel találkozik majd. Ezt azért tartják veszélyesnek, mert korábban mindig egy Magyarországnak káros megállapodás született, amikor egy kormánytag “titokban Moszkvában tárgyalt” – tette hozzá.

Szél Bernadett szerint a kormány oroszbarát politikája “érdek- és értékalapon is vállalhatatlan”, Magyarország ugyanis úgy viselkedik, mintha “Oroszország utolsó csatlósa” lenne. Az ellenzéki képviselő az orosz érdekeknek történő behódolás példájaként említette a “Déli Áramlat kritikátlan támogatását”, valamint a “paksi paktumot”. Az atomerőmű-bővítéssel kapcsolatban hozzátette: az LMP újabb közérdekű adatkéréssel szeretné megtudni, hogy ki és milyen adatokat titkosított a három megvalósítási szerződésben.

Szél Bernadett szerint jelenleg Oroszország “rendelkezik a magyarországi gáztározókkal”, így azok stratégiai fegyverként is használhatók egy elhúzódó orosz-ukrán konfliktusban.

Az ellenzéki párt társelnöke reagált Pintér Sándor belügyminiszter szombati nyilatkozatára is, amelyben a  tárcavezető azt közölte, hogy egy külföldi szervezet a közelmúltban karaktergyilkossággal próbálta meg lejáratni. Szél Bernadett szerint Pintér Sándornak el kellene mondania, pontosan miről is volt szó, hallagásával ugyanis nehéz helyzetbe hozza a nemzetbiztonsági szolgálatokat, amelyek nem a “miniszter PR-cégei”.

Az LMP társelnöke kitért a köztársasági elnök által pénteken visszaküldött törvényekre is. Szél Bernadett úgy gondolja, az Áder János lépése mögött a Fidesz “minősíthetetlen jogalkotási gyakorlata” áll. Ezt az LMP-s politikus szerint a  társadalmi és szakmai egyeztetések hiánya és a nem megfelelő jogi felkészültség okozza.

A köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött pénteken a parlamentnek két elfogadott jogszabályt, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását.