MSZP: a kormány nem segít, hiába mondja

Már a balliberális média sem értette, hogy a komlói MSZP-s parlamenti képviselő, Szakács László pécsi sajtótájékoztatóján miért mondta azt, hogy a kormány nem nyúl a pécsiek hóna alá, miközben Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn ismét kijelentette, hogy “a kormány a pécsi emberek oldalán áll, és segíteni is fog”. 

hirdetés

Szakács még hétfőn a parlamentben kérdezte meg Orbán Viktor miniszterelnököt a pécsi helyzetről, amire válaszolva Orbán Viktor elmondta, 2002 és 2010 között a teljes önkormányzati adósságállomány meghatszorozódott, amelyet azonban a Fidesz-KDNP-kormány átvállalt a helyhatóságoktól – összesen 1369 milliárd forintot –, stabilizálva ezzel a pénzügyi helyzetüket. Ha ezt a gigantikus “adóssághegyet” el tudta tüntetni a kormány, akkor a pécsi ügyekkel is meg fog birkózni, “a kormány a pécsi emberek oldalán áll, és segíteni is fog” – jelentette ki a miniszterelnök.

Ebből azt szűrte le Szakács László, MSZP-s képviselő szerdai sajtótájékoztatóján, hogy Orbán hazudik, “nem kínálta azt, hogy Orbán Viktor hóna alá nyúl Pécs városának”. Szakácsot ugyanakkor az egyik balliberális portál szembesítette azzal, hogy Orbán Viktor nem is azt mondta, amit Szakács állít, hanem azt, hogy igenis segíteni fogják Pécset.

Szakács mindenesetre megismételte, hogy szerinte Páva Zsolt polgármester kegyvesztett lett, és elárulták párttársai.  Beszélt arról is, hogy a vízmű visszavételéért az államnak kellett jóvátételt fizetni, és nem lehet büszke a buszokra sem Pécs, mert “nem tudjuk, hogy azok hány évesek, meg nyomoznak három országban is a buszok vásárlása miatt”. Állította, hogy “büszkének lehet lenni az új közterekre meg az új épületekre, amiket még a korábbi szocialista városvezetés készített el” – mondta a komlói politikus.

(Mint az köztudott Pécsen, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében létrehozott új közterek és létesítmények építését bőven 2009 után kezdték el, a szocialisták idején egyetlen kapavágás sem történt.)

Kiemelte, hogy szerinte Pécsnek határozatot kell hoznia arról, hogy nem adja el a közműveket, a stratégiai vagyont, a repteret, azokat az ingatlanokat, amelyek még bevételt hozhatnak a városnak; nem üresítik ki a várost, hogy utána betegye ide a lábát egy ismert oligarcha.

Amikor rákérdeztünk, hogy Gulyás Emil, MSZP-s politikus egy vele közösen tartott korábbi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Pécsen meg kell fontolni az ingatlanértékesítéseket, Szakács úgy reagált, hogy a stratégiailag fontos ingatlanokat nem szabad eladni, ingatlanértékesítés minden évben van.

Senki nem cáfolta, csak a Roszatom

Amikor jeleztük, hogy a repülőtér nem bevételt hoz, hanem évente 100 millióba kerül, akkor miért kellene megőrizni, különös párbeszéd alakult ki.

Szakács: – Azért mert egy bérlő jelentkezett erre, ezt lehetett olvasni két újságban is, senki nem cáfolta.
PécsMa.hu: – Csak a Roszatom a HVG-ben.
Szakács: – Lázár János azt mondta, hogy nem tud róla, Hoppál Péter pedig azt mondta, hogy igazából erre fel kell készülni. Utána meg letagadta Lázár. Háromfélét mondott három kormányzati szereplő.
PécsMa.hu: – A HVG viszont azt állította, hogy megkérdezte a Roszatomot, a cég pedig ezt cáfolta.
Szakács: – Majd megnézzük, hogy a Roszatom melyik leányvállalata lesz az, de ha bérbe lehet adni – és ez a lényeg –, akkor azt nem eladni kell, nem olcsón kell eladni.

Új apartmanház, az nem jó

Az orvosi karral szemben lévő, az egyetem által megvásárolandó telek kapcsán azt mondta, hogy az biztosan nem 800 millióba fog kerülni, hiába ad ennyit a kormány a Modern Városok Program keretében erre célra. Szerinte drága lesz a telek, “félünk, hogy valamilyen oligarcha fog felhúzni oda egy olyan ifjúsági szállást, apartmanházat, ami árt a pécsi ingatlanpiacnak, mert nehezebben tudják kiadni a lakásukat”. Szakács ugyanakkor arról nem tudott, hogy a területet több részletben adták el a szocialisták idejében, méghozzá egy volt szocialista országgyűlési képviselő érdekeltségi körébe tartozó cégnek. Ezt követően több tulajdonosváltást is megélt a területet.

Ezek nem épültek

A Szakács László által is emlegetett időszakban – többek között – elkészült a 400 ágyas klinika, de megújult a Lánc utcai rendelőintézet – már épül a kertvárosi rendelőintézet –, több óvoda is megújult – a múlt héten kettőt adták például –, rendbe tettek már két, a szocialisták idején életveszélyessé vált IMS-szerkezetű iskolát, a pécsi dohánygyár közel 10 milliárdos fejlesztést hajtott végre, bővített a Hauni, letelepedett Pécsre a Viessmann, a Harman és az ITSH – mindegyik folyamatos bővít –, hamarosan elindul az új pécsi repülőgépgyár építése, a szocialisták idején silány anyagból kialakított, azóta felújított Jókai teret idén adták át, továbbá új állatkertje is van a városnak. A francia multinacionális vállalat, a Veolia pedig több tízmilliárd forintot költött a pécsi erőmű teljes korszerűsítésére, átalakítására, így immár megújuló energiával termel áramot, meleg vizet.

A komlói MSZP-s politikus pécsi társa, Gulyás Emil különben is legutóbb azt mondta, hogy “nem termelési központot kellene csinálni Pécsből, hanem a kultúrát kellene fejleszteni”.

 

Reagált a Fidesz
A szocialisták, ha Pécsről van szó, csak az ész nélküli vagdalkozásra képesek –  Reagálás az MSZP szerdai megnyilvánulására.  Úgy tűnik, Szakács László amnéziától szenved, lehet ezért nem képes az igazságot elmondani.  Kedden Orbán Viktor miniszterelnök megválaszolta a szocialisták által sokadjára meglovagolt kérdést. “A kormány a pécsi emberek oldalán áll, és segíteni is fog” – jelentette ki a Miniszterelnök. A szocialistáknak és Szakács Lászlónak nincsen félnivalója, hiszen, ahogy a miniszterelnök úr is megmondta: “Ha el tudtuk tüntetni a gigantikus “adóssághegyet”, amit a szocialisták hagytak maguk után, akkor a kormány a pécsi ügyekkel is meg fog birkózni!” A Fidesz pécsi elnöksége