Az MSZP megint lemondatná Páva Zsoltot

A szocialisták lemondatnák Páva Zsolt polgármestert, ráadásul a belügyi államtitkár is összevissza beszél szerintük, és nem akar a kormány sem magyarázkodni. A komlói Szakács László kedden tartott sajtótájékoztatót Pécsen. 

hirdetés

Ugyan a Központi Statisztikai Hivatalra hivatkozva mondta azt Szakács László komlói MSZP-s politikus keddi sajtótájékoztatóján, hogy nem csökkent a munkanélküliek száma Pécsen, de a foglalkoztatási adatok egészen mást mutatnak. 

A nyilvános, mindenki által elérhető adatok szerint 2009 decemberében 7,17 százalékos volt Pécsen a munkanélküliség, addig idén júliusban 3,94 százalék volt ez az arány. Az MSZP-s parlamenti képviselő 2002-től 2010-ig Komlón volt alpolgármester, Komlón 2002 szeptemberében 9,11 százalékos volt a regisztrált munkanélküliek aránya, 2010 szeptemberében pedig 12,1 százalékos.

Szakács László keddi sajtótájékoztatóján megismételte, hogy kampányt indítanak azért, hogy politikai nyomásgyakorlással, aláírásgyűjtésekkel lemondassák Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét.

Szakács beszélt arról is, hogy szerinte egy bizottság vezeti most a várost a polgármester helyett, ezért azt kérdezte meg a belügyi tárcától a Parlamentben, hogy ez törvényes-e, illetve mennyi hitelt, adósságot vett át a kormány Pécstől. A szocialista elmondta, a belügyi államtitkár, Pogácsás Tibor válaszában azt mondta, hogy “nem tud arról, hogy bizottság vezetné Pécset”, ez azt jelenti az MSZP-s szerint, hogy nem tájékoztatták a minisztériumot arról, hogy gyámság alá helyezték Páva Zsoltot.

– Összevisszaság volt az, ami ezt a választ jellemezte. Korábban azt mondták, hogy 41,7 milliárd forint Pécs adóssága, majd azt, hogy 43,2 milliárd, az államtitkár viszont 46 milliárd forintról beszélt – mondta a politikus. Arra pedig, hogy hogyan keletkezett a mostani 7,5 milliárdos hiány, azt válaszolta, hogy az elmúlt nyolc év és a korábbi buszbeszerzés hibás, de adóhátralékot, üzemi veszteséget is említett. Ez nyilvánvalóan nem igaz, mindhárom nem lehet igaz, csak az egyik lehet igaz – fejtette ki Szakács.

Az MSZP-s szerint mindebből azt lehet leszűrni, hogy a kormány elengedte Pécs kezét, azt lehet látni, hogy páran erőlködnek, hogy megszerezzék a hatalmat egy pártbizottságon keresztül, a kormány pedig nem akar magyarázkodni a pécsi fideszesek baklövései miatt.

– Pécsen fogyott a népesség 10-12 százalékkal, és más magyarországi nagyvárosok csillagászati távolságban vannak Pécstől, ez a város meredek lejtőn van. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Pécs versenyképességi mutatója 8 pont, de Kecskemété például 64 pont – mondta.

Hirdetés