Az MSZP szerint botrány lesz

Az adóemelések, a megszorítások és az elszegényedés költségvetése a jövő évi – jelentette ki Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a köztévében szerdán. Szerinte tavasszal botrány várható, mert az emberek rájönnek majd, hogy bizonyos szociális juttatásokat az önkormányzatok nem képesek kifizetni.

hirdetés

Az adóemelések, a megszorítások és az elszegényedés költségvetése lesz a jövő évi, számos új adót vezet be a kormány – mondta Harangozó Tamás. Az alapvető élelmiszereket eddig is Európa legmagasabb áfája terhelte, amelyet nemhogy csökkentettek volna, ahogy az MSZP kérte, hanem új adót vetettek ki, a 6 százalékos élelmiszer-felügyeleti díjat, amely rárakódik majd az élelmiszerárra, így gyakorlatilag 33 százalékos lesz a teher – állapította meg a baloldali politikus.

A szocialista képviselő szerint a kormánynak módjában áll speciális áfakulcsokat használni egy-egy bizonyos körre, az alapvető élelmiszerek ilyenek lehetnének. Erre azért lenne szükség – folytatta, mert az emberek havi rezsiköltségének csak egy része a fűtés-, a villany- és az egyéb közműszámla, a legnagyobb költségtétel az élelmiszerek megvásárlása. „A gyakorlatilag 33 százalékos adó elképesztő, megengedhetetlen és tűrhetetlen”, mert azokat sújtja legjobbak, akiknek már ma is problémát okoz az élelmiszerár – nyomatékosította.

Harangozó Tamás úgy vélekedett, a jövő évi költségvetésben az „a legnagyobb disznóság”, hogy az utolsó pillanatban módosító javaslatokkal átírták az egészet. Jövőre több szénfillért kell fizetni, drágul az áramszolgáltatás és „egy fillért sem kapnak majd” az önkormányzatok arra, hogy a legnehezebb sorban lévő embereket érintő közgyógyellátást és egyéb szociális intézkedéseket finanszírozzanak – sorolta. Botrány lesz tavasszal, amikor az emberek rájönnek, hogy az önkormányzatok nem képesek ezeket kifizetni – szűrte le az MSZP frakcióvezető-helyettese.