Az olimpia is hat az idei divatra

Pasztell vagy neon, egyszínű vagy barokkos mintáktól burjánzó, egyenes vonalú vagy bővülő szabású, egyre megy. Ha illik az egyéniségünkhöz, mindegyikben divatosak lehetünk idén tavasszal és nyáron. A trend ugyanis roppant engedékeny: pompázhatunk rózsaszínben vagy mentazöldben, öltözhetünk hófehérbe, húzhatunk párducmintás anyagot, de aki kedveli a narancssárgát, az a legszerencsésebb, ez lesz ugyanis a domináns szín, s annak valamennyi árnyalata. A szabásvonalak a helyükre kerülnek, romantikus lelkek csipkés és fodros felsőben hódíthatnak, s aki igazán divatkövető, csinos szalmakalapot öltsön.

hirdetés

– Nem köti meg a kezünket a következő hónapok divatja, színben és fazonban ugyancsak változatos a trend – avat a részletekbe Vata Enikő pécsi öltözéktervező. – Rengeteg mintát használhatunk, egyéni ízléstől függően: apró mintát, virágmintát, kacskaringós barokk mintát egyaránt, s divatosak lesznek a kevésbé határozott, úgynevezett mosott minták is. Ami a színeket illeti, egy szabály van: mintáshoz mintásat ne vegyünk föl, kombináljunk inkább két markáns, de egyszínű árnyalatot. Pasztellban a jeges tónusok hódítanak, a rózsaszínnek és a sárgának a hidegebb árnyalatai, a fiataloknak a neonszínek is megengedettek, s népszerű lesz a menta és legfőképpen a narancssárga. A fehér örök nyári szín, és a klasszikus fekete-fehér összeállítással sem tévedünk nagyot. – Stílusban a romantikus lelkületűeknek vagy a vagány, sportos alkatúaknak kedvez az idei nyár?

– Szerencsére mindkettőnek. Népszerűek lesznek a csipkék, amihez a nagyi szekrénye igazi kincsestárnak bizonyulhat, hisz csipke-berakást top, ruha és szoknya is kaphat. Szívemnek különösen kedves az a 60-as évek ihlette megoldás, hogy a ruhákat és a kosztüm felsőket a derékrésznél szabják, s egy fodorral gazdagítva adnak neki kecses, nőies vonalat. Az igazán vékony, fiatal lányok a 20-as évek charleston ruhájának szabását is követhetik, ami nagyon egyszerű, egyenes vonalú, s a csípővonal egy kicsit lejjebb kerül. Visszaköszönnek a 70-es évekből az egyenes szárú, bő nadrágok, ezek ugyancsak derékban szabottak, s végre nem csípő-kivillantóak. Aki mégis szeretné egy kicsit a hasát is megmutatni, természetesen megteheti, ha rövidebb topot vesz föl a magasított derekú szoknyához, nadrághoz. És fontos: a hölgyeknek idén szükségük lesz egy dögös ingre, ami nem kívül hordós, és csipetnyit férfias.

– Ki most az ügyeletes divatikon?
– Katalin hercegnő, Vilmos felesége. Az ő visszafogott stílusa (egyenes szoknya, kis blézer, szűkített felső) a 60-as évek divatjából táplálkozik.

– Melyek lesznek a legnépszerűbb anyagok?
– A divat sem vonhatja ki magát a 2012-es nyári olimpia hatása alól, ennek köszönhető a sportosabb vonalak, a sztreccses anyagok és a kényelmes pamutok elterjedése. Érdekesnek ígérkezik az úgynevezett pizsama-stílus, a fényes és akár mintás szaténból varrt, derékban bő, lefelé szűkülő, s a bokánál pánttal összefogott nadrág. Középiskolás tanítványaim szerint szörnyű, mégis, úgy sejtem, ők fogják majd először viselni.

– Rövidek vagy hosszúak lesznek a szoknyák?
– A minit kizárólag formás lábú fiataloknak ajánlom. Amúgy az egyenes vonalú ceruza-szoknya éppoly divatosnak számít, mint a lefelé bővülő. Csak azt hordjuk, ami jól áll, s az egyéniségünkhöz, termetünkhöz illik! Én a nőies stílus híve vagyok, imádom a csipkéket, a fodrokat, az egyszerű vonalvezetésű, de csipetnyi rafinériával fűszerezett darabokat, s kifejezetten örülök, hogy most helyükre kerülnek a vonalak, és lecsengőben van a csípőnadrágos őrület, ez ugyanis nagyon kevés embernek áll jól, mégis sokan viselik. Alacsony termetűeknél előnytelenül változtatja meg az arányokat: a felsőtest túl nagynak tűnik a lábakhoz képest.

– Végül is, nem muszáj lecserélnünk egész ruhatárunkat…
– Nem bizony, a tavalyi darabokat nyugodtan viselhetjük, esetleg egy szép sállal, vagy más kiegészítővel, mondjuk szalmakalappal földobva. Ez utóbbi nagyon divatos lesz, magam is kedvelem, mert remekül öltöztet. Választhatunk keskeny vagy széles karimájút, magasított fajtát vagy laposat, amelyik a legjobban illik hozzánk. Az afrikai ihletésű nyakláncok, a nagy gyöngyök és a színes, széles karperecek továbbra is népszerűek maradnak, s különösen a nagy dekoltázson mutatnak remekül. Bátran válasszunk párducmintás napszemüveg-keretet, s úgy tűnik, a nagy lencseméret dívik idén is. Aki a magas sarkú, telitalpú szandálban érzi jól magát, olyant húzzon a lábára, aki laposban szeret bóklászni, ezt hordja. Ami pedig a táskadivatot illeti, a laptáskákat idén sem kell szégyellnünk. A legnagyobb divatházak is tiszteletben tartják ama íratlan szabályt, hogy az aktuális trend nem hagyhatja figyelmen kívül az előző évit. Mindig érzékelhető egy finom átmenet a stílusok között, persze némi újdonságot azért kötelező hoznia! És gondoljunk arra is, hogy miközben a viseletünket meghatározza a belsőnk és pillanatnyi lelkivilágunk, aközben a hangulatunkra is visszahat az öltözködésünk.

Gombold újra!

Vata Enikő tanít is a Pécsi Művészeti Gimnáziumban, ahonnan három növendéke indult az idei Gombold újra! elnevezésű országos viselettervezési versenyen. A jelentkezők feladata az volt, hogy a hagyományos kézműves technikákat felelevenítve, a régi magyar öltözködést, a hagyományokat és a népi viseletből átvett formákat dolgozzák föl, s tegyék maivá, hordhatóvá. Egyikük, a textil szakon 10. osztályos, félig magyar, félig japán Wakabayashi Noémi a több mint ezer pályázó közül, a legfiatalabb versenyzőként bejutott a döntőbe, legjobb 45 közé. Ő a matyó fejdíszből, a csavarintós fejfedőből kiindulva egy füles sapkát tervezett úgy, hogy egy nemezsapka-alapra a saját technikájával dolgozott rá különböző fonalakat, a homlok fölötti részre pedig egy matyó-motívummal kihímzett, pártaszerű dísz került. Alkotását bemutatták Budapesten, a Millenárison megrendezett nagyszabású divatbemutatón, mely egyben döntője volt a versenynek.