Pécs mellé állt a Zsolnay-család két tagja

Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia és Dr. Mattyasovszky-Zsolnay Viktor közleményben foglalt állást a Zsolnay gyár ügyében – adta hírül az MTI. 

hirdetés

A közlemény az alábbiakat tartalmazza:

“Alulírottak, Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia és Dr. Mattyasovszky-Zsolnay Viktor mint Zsolnay Vilmos egyenesági leszármazottai, a Zsolnay örökösök tagjai és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt részvényesei a fenti tárgyban az alábbi nyilatkozatot tesszük:

Ezúton szeretnénk tájékoztatni a Zsolnay gyár körüli botrányos eseményeket értetlenül és aggódva figyelő széles közvéleményt, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának, illetve Polgármesterének a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. megmentése érdekében tett lépéseit teljes mértékben támogatjuk, azzal jelenleg minden vonatkozásban egyetértünk.

Ugyancsak szeretnénk azt is jelezni, hogy a részvényesi jogaink érvényesítése céljából mi magunk is meghatalmazást adtunk Dr. Szabó Iván ügyvéd úrnak, így a továbbiakban a jogi képviselő eljárási cselekményeit ill. nyilatkozatait a Pécsi Önkormányzat és a Pécs Holding Zrt. mellett – teljes körű támogatásunkat élvezve – a mi nevünkben is teszi.

Nyilatkozatunkat elsősorban azért tesszük, mert a most felszínre került “problémákat” korábban már mi is többször jeleztük, így nyilvánvaló hogy most sem mi csatlakoztunk valamilyen “sanda” érdekből a Pécsi Önkormányzathoz.

Legelső helyen szeretnénk megköszönni Dr. Páva Zsolt Polgármester Úrnak, hogy kezdeményezte a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. stratégiailag kiemelt társasággá nyilvánítását. Nem titok, hogy Polgármester Úrtól függetlenül, az elmúlt egy év során mi magunk is folyamatos megkeresésekkel éltünk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felé abból a célból, hogy mint az ÁPV Rt. jogutódja, hozzon intézkedéseket egy, a Zsolnay számára megfelelő védőháló biztosítása céljából.

Mi ugyan más megoldási módot javasoltunk, de a gyár biztonságának biztosítására jelenleg a stratégiailag kiemelt státusz is megnyugtató lehetőségként szolgál. Polgármester Úr, illetve a város jogi képviselője az elmúlt napok során több alkalommal is személyesen tájékoztatott bennünket és a kéréseinket is figyelembe véve tette meg lépéseit. A Zsolnay gyár államosítás utáni történetében először állnak egymás mellé ilyen jelentőségű ügyben a városi vezetők és családtagok, reméljük ez a konstruktív együttműködés a későbbiekben ennél előremutatóbb ügyekben is folytatódni fog.

Fenti nyilatkozatot kizárólag a saját nevünkben tesszük.

Pécs, 2016. április

Mattyasovszky Zsolnay Zsófia
dr. Mattyasovszky Zsolnay Viktor”

 

Megmentik a Zsolnayt!
Szakács László (MSZP) arról érdeklődött, mik a kormány tervei a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel. Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten az adóhivatal vizsgálódott a cégnél, majd a cég közgyűlésén a többségi tulajdonos kezdeményezte a kisebbségi tulajdonos pécsi önkormányzat kizárását.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a Zsolnay nemzeti kincs, megmentése mindannyiunk feladata, felelőssége és érdeke. Szerinte a porcelángyártás a világ egyik legnehezebb üzleti vállalkozásai közé tartozik, “kőkemény munka” kellett a Herendi Porcelánmanufaktúra talpon tartásához. 1999 óta – ekkor kapta a cég az első hitelt – a Zsolnay porcelángyártása állami lélegeztetőgépen van – tette hozzá, megjegyezve: érdemes volna végiggondolni a cég reorganizációját. Lázár János közölte: a Magyar Fejlesztési Bank magyar tulajdonba adja követeléseit, erről már döntés van. A gyár ismét megmenekül, készek vagyunk újból hitelezni, de ez nem oldja meg a problémákat – mondta, hozzátéve: piac nélkül nincs üzleti vállalkozás.