Az ÖPE is közgyűlést akar és nem támogatja a Jobbikot

Az ellenzék nyolc városházi képviselője közül hatan ugyan már aláírták a Jobbik kezdeményezését a város pénzügyi helyzetét firtató rendkívüli közgyűlés összehívásáról, ám Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület politikusa kedden azt mondta: a jobbikos kezdeményezést nem írják alá, hanem a polgármestert szólítják fel a rendkívüli közgyűlés összehívására. 

hirdetés

A szabályok szerint a rendkívüli közgyűlést akkor lehet összehívni a képviselői indítványra, hogyha ezt a képviselők negyede támogatja. Mivel Pécsen nyolc ellenzéki képviselő ül a közgyűlésben, két MSZP-s, két jobbikos, két ÖPE-s, egy LMP-s és egy DK-s, ezért 7 szignóra lenne szükség. A Jobbik erre is alapozott a közelmúltban, és ezért kezdeményezte az ellenzéki pártoknál a rendkívüli közgyűlés megtartását a város pénzügyi helyzetéről. Hatan alá is írták, így az ÖPE lehetett volna a mérleg nyelve, de ők más utat járnának.

Kővári János, az ÖPE elnöke kedden bejelentette: nem írják alá a Jobbik indítványát, hanem inkább szerdán maguk fordulnak Páva Zsolthoz, Pécs polgármesteréhez, hogy ő hívja össze a rendkívüli közgyűlést 15 napon belül. Ha ezt 24 órán belül nem teszi meg, akkor minden pécsi képviselőt megkeresnek, mondván ez városi ügy – szólt az ultimátumszerű üzenet.

– Nem pártpolitikai kérdésről van szó, nem szeretnénk, ha csak az ellenzéki képviselők kérésére tartanák meg a közgyűlést, mert ebben az esetben a jövő évi választási kampányra is felhasználhatnák – mondta Kővári János, aki mellékesen megemlítette, az ÖPE nem indul a tavaszi országgyűlési választáson.

A politikus úgy számolt, hogy 8,5 milliárdos lehet a város hiánya, amiből 6,5 milliárdot még az elmúlt évekből görget maga előtt, további kétmilliárd pedig az idei működési hiányból fakad. Mint mondta, az ÖPE nem volt tétlen, és már összeállított egy olyan javaslatcsomagot, amivel nagyjából másfél milliárdot tudnának megtakarítani a működési kiadásokon.

A rendkívüli ülésen egyébként két napirendi pontot szeretnének megtárgyalni, amelyekhez ragaszkodnak is. Az egyik azt feszegetné, hogy “miből állt össze a hiány és pontosan mekkora, valamint kinek és mennyivel tartozik az önkormányzat?” A másik napirend arról szólna, hogy “melyek azok a konkrét intézkedések, amiket meg kell tenni a hiány csökkentésére”.

Vozár Pál, az ÖPE alelnöke, korábbi képviselője hozzátette: a következő két hétben várják a pécsiek véleményét, javaslatait is, ehhez ötletládákat is elhelyeznek a városban.

Fogarasi Gábor, a Jobbik képviselője megkeresésünkre csak annyit mondott, hogy nagyon szívesen reagálna, de inkább előbb lenyugszik, és holnap sajtótájékoztatót tartanak a témában.