Az ÖPE javaslatokkal áll elő

Lezajlott az ÖPE hagyományos közgyűlés előtti sajtótájékoztatója, melynek sajtóanyagát az alábbiakban közöljük. 

hirdetés

“A Polgármesterek találkozója miatt beindult a propagandagépezet, ki a sikereket sorolja, ki alpári módon a Polgármestert támadja. Hogy mi is a helyzet valójában, azt a Közgyűlésen tudhatjuk meg.

A csütörtöki Közgyűlésen módosítjuk a város költségvetését, mert a kiadási oldalon már is kétmilliárd többlet mutatkozik a tervezethez képeset, pedig csak fél év telt el. No, nem azért, mert elszaladt a költségvetés, hanem mert alul lettek tervezve a kiadások, mivel a bevételi oldal több sebből vérzik.

Mivel Pécs gazdasága évek óta pang, ezért fele annyi iparűzési adónk van, mint Győrnek, de Szeged és Debrecen is orrhosszal vezet előttünk. A helyi gazdaság fejlesztése többnyire szavakban történik.

Az ÖPE számos javaslatot tett már a helyi kis és középvállalkozások segítésére. Ilyen volt az Épületenergetikai Korszerűsítési Alap létrehozása, amelynek révén megindulhatna Pécsett is a lakáskorszerűsítés. Ez öt év alatt tízmilliárdos fejlesztési lehetőséget jelentene az építőipar helyi szereplőinek. A mi javaslatunkra indult el két éve a kistermelők helyzetbehozása is a közétkeztetésben, amelynek révén már közel háromszáz termelő jutott biztos piachoz. Elindítottuk a Búza téri piacot is, és most végre megjelenik a Vásárcsarnok újjáépítése kiegészülve az élelmiszer-feldolgozó üzemmel. Ezek révén közel ezer család juthat biztos megélhetéshez.

A következő hetekben újabb javaslatokkal állunk elő.

A költségvetés másik oldalán pedig a takarékos gazdálkodás állna. Ezzel nem fér össze a közel 4, 2 milliárdba kerülő hitel felvétele, amelyet használt buszok beszerzésére vállal a Tüke Busz és kezesként az önkormányzat. Annál is inkább mert a NAV követelése, ami miatt elvinnék a buszok egy részét sem egyértelműen igazolt, hiszen Bíróság mondta ki annak a jogügyletnek a semmisségét, amely alapján a tartozás elő állt. De ha már kezelni kell, lehetne úgyis, hogy visszavásároljuk a buszokat maximum egymilliárdért és a következő években pályázati úton lecseréljük elektromos vagy hibridbuszokra. Több tízmilliárdos megtakarítást lehetne ezzel elérni, ha ez a cél.

Végül és nem utolsó sorban végre megvilágosodást tapasztalhatunk civil ügyekben, mert a korábbi ellenségkép gyártása helyett a városvezetés végre belátja, hogy a civil szervezetek nem ellenségek, hanem nagyon fontos partnerek a város közéletében. Számos közösségi szolgáltatást, szociális ellátást működtetnek, környezetvédelmi feladatokat látnak el és közösségi értéket teremtenek. Ezért végre újra kiírásra kerül a civil pályázat, és ha minden igaz a civil szervezetektől megvont támogatásokat most mégis vállalja az önkormányzat. Ennek örülünk és reméljük, hogy így marad, sőt országos példája lehet Pécs annak, hogy bevonja a polgárait a város életének alakításában.

Mert így van jövője Pécsnek!”