Az ÖPE parázik a Flextronics távozása miatt

Sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz az ÖPE, amely a Flextronics Pécsről való távozásával kapcsolatos aggályait fogalmazza meg. Alább olvasható a dokumentum.

hirdetés

“Nem lehet tovább várni a helyi gazdaság fejlesztésével Pécsett. A legújabb pofon Pécs számára a Flextronics döntése miszerint elhagyják a pécsi gyárat, s a hírek szerint Pátyra költöznek. Ennek következményeként ismét ötszáz ember kerül utcára, ötszáz család élete lehetetlenül el. Íme egy újabb példája annak, hogy a csodavárók mit várhatnak a multiktól. Régi vita a közgazdászok és a politikusok között is, hogy a gazdaságfejlesztésnek kik a legfontosabb pillérei. Itt Pécsett nehezen akar megszületni az a felismerés, hogy nem az Ipari parkok, a csarnoképítések és az abba betelepülő multik oldják meg a gondjainkat, hanem épp fordítva, a saját vállalkozásainkat kellene pozícionálni mind a helyi fogyasztásban, mind a városdiplomáciával feltárt hazai és külföldi piacokon.

Ahelyett hogy a helyi cégeknek az értékesítést segítenénk, még jelentős helyi adókkal és különböző korlátokkal is terheljük őket, s ők még adókedvezményt sem kaphatnak, mint az idetelepülő multik.

A városvezetésnek, ideértve a politika mellett a gazdasági kamarákat, s az egyetemet is, fel kellene ismerni végre azt a potenciált, amit a helyi vállalkozók teremtenek meg, s ezeket kellene segíteni.

Itt van például az a cég, amely a BMW-nek szállít karosszéria elemeket, vagy mondhatnám azt a húsipari céget, amelyik Ukrajnától-Svájcig exportál, de van olyan cég is, amelyik Németországba szállít hidrogéncellákat, s még hosszan sorolhatnám a sikeres cégeinket. Ezek a cégek sokszor évekig ostromolják a várost, hogy segítse őket közlekedési vagy közüzemi infrastruktúrával, vagy ne terhelje agyon helyi adóval, és sokszor még választ sem kapnak. Ezt úgy hívják a szakmában, hogy önpusztítás.

Az Összefogás Pécsért Egyesület megelégelte a tehetetlenséget, s indítványozza egy helyi Gazdaságfejlesztő Tanács létrehozását.

Ennek feladata lenne: a pécsi cégek szakmai kataszterének elkészítése, amelyből világos képet kapunk, milyen cégek vannak Pécsett, akik versenyképesek és milyen termékek, szolgáltatások érdemelnek nagyobb figyelmet. Ezzel egy időben fel kell tárni ezek piaci lehetőségeit úgy helyben, mint a hazai és külföldi piacokon.

Ezt követően pedig készítsen az önkormányzat a kamarákkal, a helyi gazdaság és az egyetem illetékeseinek bevonásával egy Helyi Gazdaságfejlesztési Akciótervet, ami kiszámítható gazdasági környezetet teremt, azaz:
– gyakorlatorientált, s a munkáltatói igényeknek megfelelő munkaerőképzést a szakiskolákban és az egyetemen
– a gazdaság szereplőivel közösen megtervezett helyi adókat, átlátható városgazdálkodást
– a helyi értékesítési láncok kialakítását (mint pl. a termelőknek Vásárcsarnok és piacok építése, közétkeztetés, vendéglátás bevonása, stb.)
– marketing és városdiplomácia segítségével további hazai és külföldi piacok meghódítását (elsősorban a délszláv térségben)

S ezekhez a folyamatokhoz kell igénybe venni a Kormány, az EU vagy épp a befektetők segítségét! Nincs mire várni, vegyük végre kézbe a saját sorsunkat! Pécs legyen a pécsieké!”