A legjobb tűzoltók között a pécsiek

Idén Baján november 2-4-én VIII. alkalommal került megrendezésre a tűzoltók szakmai vetélkedése. A pécsi csapatnak az ország 8 legjobb tűzoltó csapatával kellett össze mérnie szakmai tudását, és mint már sokadszor most is bebizonyosodott: ott a helyük a pécsieknek a legjobbak közt!

hirdetés

A pécsi csapat Fehér László főtörzszászlós szakmai irányítása mellett megnyerte a megyei, majd a regionális versenyt így nyerte el a jogot az országos versenyen való indulásra.

A tűzoltók Baja külterületén, a Bácsbokodra vezető út mellett egy ipartelep közelében teljesítették műszaki mentési gyakorlati feladatukat. A feltételezés szerint a viharos időben egy személygépjármű balesetet szenvedett. Utasa az ütközés következtében a szélvédőt áttörve zuhant a kocsi elé és a jármű alá szorult. A gépjárművezető az utastérbe szorult, gerince megsérült. A káreset megközelítését egy kidőlt fa nehezítette, abból a tűzoltóknak egy darabot le kellett vágni, egy másik – szintén mintegy fél méter átmérőjű – rönköt pedig el kellett gurítani az útból. A gépjárművezetőt alakító szerepjátékost csak úgy tudták kiszabadítani a tűzoltók, hogy levágták a kocsi tetejét. Az utast imitáló bábut pedig a kocsi felemelésével tudták kiszabadítani.

Nem kevésbé volt látványos a lánglovagok tűzoltási és életmentési feladata, annak teljesítése sem. Erre egy valamikori sertéstenyésztő telep kétszintes, de immár lepusztult romos épületében és ennek környékén került sor. A feltételezés szerint a romos épületben igazi tüzet kell eloltaniuk a csapatoknak. A portást alakító versenybíró, csak annyit mondhatott az ide érkező lánglovagoknak, hogy két személyt kell megtalálniuk a füsttel elárasztott épületben, amelynek a teteje lángokban állt. Hogy még nehezebb legyen a feladat, a földszintet füstgép segítségével befüstölték és fekete fóliával besötétítették. A „két sérültet” egy előre meghatározott elsősegélynyújtó helyre kellett „kimenteniük”. A tűzet a romos épület lapos tetején kellett eloltani a lánglovagoknak.

A gépkocsivezetők KRESZ-teszt kitöltése után még egy rutin pálya leküzdését is feladatul kapták, Pécs csapatának gépkocsi vezetője Rostás Róbert Főtörzsőrmester a kiváló teljesítményéért különdíjban részesült.

A csapat tagjai: Fehér László főtörzszászlós
Zimmer Zoltán főtörzsőrmester
Schönberger Krisztián főtörzsőrmester
Kelemen Attila törzsőrmester
Varga Béla őrmester
Rostás Róbert főtörzsőrmester