Az országban csak Pécsen emelkedett a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Nem mutatnak jelentős változást a heti szennyvízadatok, a mintákban mért átlagos víruskoncentráció továbbra is stagnál. Egyedül Pécsett emelkedett a koronavírus koncentrációja – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ mérési eredményeiből.

hirdetés
Uránia Mozi

Emelkedő tendenciát Győrben, Pécsett és Szombathelyen mértek, míg csökkenőt állapítottak meg Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben.

Mint írják, a Covid koncentrációja Debrecenben, Győrben, Salgótarjánban, Szegeden, Veszprémben, Zalaegerszegen, valamint öt Budapest környéki településen már alacsony,

Pécsett azonban az átlagosnál magasabb.

Mint ismert, a koronavírus jelenléte a tünetek jelentkezésénél sokkal rövidebb idő alatt, akár a megfertőződés utáni három napon belül kimutatható a szennyvíz vizsgálatával.

A szennyvízben található vírusnyomok elemzésével így a járvány helyi terjedésének korai szakaszában észlelhető a Covid megjelenése a közösségben. A módszer a fertőzés újbóli megjelenésének jelzésére is alkalmas.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés egyébként 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

A kép forrása: Nemzeti Népegészségügyi Központ