Az osztrákok az egész lakosságot tesztelnék

Sebastian Kurz, osztrák kancellár arra kéri országa lakóit, vegyenek részt a tömeges tesztelésen - Fotó: MTI

A pedagógusok és rendőrök után, még idén tesztelné le Ausztria a teljes lakosságot – számolt be a 24.hu.

December 5-6-án, közel 200 ezer tanárt és óvodai pedagógust fog letesztelni Ausztria, majd az ezt követő két napon a rendőrség teljes állományát is. A 24.hu beszámolója szerint azonban itt nem állnak meg az osztrákok. Még decemberben szeretnék ugyanis a teljes, 9 milliós lakosságot koronavírus-gyorstesztnek alávetni.

Legalábbis ez a terv, a hírek szerint ugyanis a részvétel a tömeges tesztelésben önkéntes lesz. Sebastian Kurz, osztrák kancellár mindenesetre arra buzdít minden osztrákot, hogy vegyen részt a tesztelésen.

– Már most arra kérjük a teljes lakosságot, hogy támogassa ezt az országos projektet, és vegyen részt benne.

Ez a tömegteszt nagy esélyt jelent Ausztria számára, hogy az oltóanyag elkészültéig visszatérhessen a normalitáshoz

– hangsúlyozta Kurz.

A tömeges tesztelés elvégzésében a rendőrség, a katonaság és a tűzoltóság is részt fog venni a sógoroknál. Sőt, Ausztria kormánya már azt tervezi, hogy jövő januárban egy második kört is szerveznek az egész országot érintő tesztelésből.

Magyarország szempontjából is érdekes lehet ez, hiszen Orbán Viktor korábban már többször is elmondta, hogy a kormány példának tekinti Ausztriát, folyamatosan figyeli az ottani eseményeket. Az eddigi tapasztalat pedig az, hogy nagyjából két hét késéssel a magyar kormány is hasonló intézkedéseket vezet be, mint nyugati szomszédunk.

Hirdetés