Az új inkubátor csak a kezdet

Az egyik legmodernebb hazai gyártású inkubátort kapott a Pécsi Szülészeti Klinika. Eddig harminc működött az intézményben, ezek közül azonban egy sincs, ami hét évesnél fiatalabb. A Katolikus Karitásztól, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatásával azonban egy teljesen új, gyermekmentő készüléket kapott a klinika. A szervezet egyébként országszerte összesen 14 új inkubátort adott át.

hirdetés

Jelzés értékű a tett: az élet védelmére hívta fel mindenki figyelmét Udvardy György pécsi megyéspüspök, az új inkubátor átadóján. A Katolikus Karitásszal együttműködve egy több millió forint értékű koraszülött mentő készüléket adtak át a Pécsi Szülészeti Klinikának.

Udvardy György hozzátette: “Az egész világ Jézus Krisztusnak, a gyermeknek a születését ünnepli, és minden családban óriási ajándék a gyermeknek a születése. Nagyon nagy öröm, mint ahogy nagyon nagy aggodalom és fájdalom azon családoknál, ahol valamiért az újszülött élete, vagy egészsége veszélynek van kitéve. Ha ebben tudunk segíteni néhány családnak, akkor az örömet jelent számunkra.”

A Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika teljes géppark csere előtt áll.

Egy inkubátor, a felszereltségtől függően, egy és három millió forint között van. A most kapott készülék stabil és megbízható fajta. Az inkubátor balesetek az ilyen modern gépeknél elképzelhetetlenek, olyan fokú biztonsági felszereltségűek ezek – mondta Bódis József a Pécsi Tudományegyetem rektora. Az intézményben eddig harminc inkubátor volt, ezek közül a legfiatalabb is hétéves. Az átadó időpontjában, csütörtökön 24 koraszülött csecsemő volt a klinikán.

Bódis József rektor elmondta: “A koraszülések általában dömpingszerűen következnek be. Vannak nyugalmas periódusok, és van, amikor nagyon sok koraszülés következik be, és ilyenkor minden plusz inkubátorra szükség van. Ez az egyik legmodernebb, legújabb úgy kellett nekünk, mint egy falat kenyér. Pontosan a legkisebb és legrászorultabb koraszülöttek ellátása miatt.”

A Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egy olyan több százmillió forintos pályázatban vesz részt, ami a géppark teljes cseréjét teszi majd lehetővé. Ez érinti az inkubátorokat és a lélegeztetőgépeket is. A most kapott koraszülött életmentő készülék a legjobbkor jött, mondta a rektor.