Ázsiában terjeszkedne a Balokány-projektet jegelő Aquaprofit

Kiemelkedő üzleti potenciált lát Ázsiában a vízhez kapcsolódó tanácsadással, tervezéssel, kivitelezéssel is foglalkozó Aquaprofit Zrt. elnöke, Nádasi Tamás, aki november elején tagja volt a Schmitt Pál köztársasági elnököt Azerbajdzsánba, Türkmenisztánba és Üzbegisztánba elkísérő üzletemberek csoportjának.

hirdetés

Nádasi Tamás az MTI-nek elmondta, hogy ezekben az országokban óriási érdeklődés fogadta a delegációt. Több miniszterrel, miniszter-helyettessel is tárgyaltak, és úgy vélte a magyar vállalkozások jó eséllyel indulhatnak e nyersanyagban gazdag országok tenderein.

A Magyarországon piacvezető Aquaprofit, amely a vízzel kapcsolatos valamennyi területen tevékenykedik (víz és szennyvíztisztítás, ásványvíz-kutatás, termálfürdő beruházásnál tervez, tanácsot ad és kivitelez, árvízvédelmi rendszereket tervez) jó kilátásokkal indulhat hamarosan például Türkmenisztánban egy vízkezelési projekten, amely az elnök reményei szerint akár a jövő tavasszal meg is indulhat.

Nádasi Tamás hangsúlyozta, hogy a magyar és a nyugat-európai piac ugyan beszűkült a válság nyomán, de ezekben a nyersanyagban gazdag országokban kiváló üzleti lehetőségek nyílnak meg a magyar vállalkozások előtt is. Bár a tendereken német, francia és olasz cégekkel kell felvenni a versenyt, az Aquaprofit és partnercégei tapasztalata, tudása és referenciái megfelelő muníciót jelentenek – mondta. Nádasi Tamás szerint segítséget jelent a Magyarország és ezen országok közötti jó politikai kapcsolat is, amelyet tovább erősített a köztársasági elnöki látogatás. A cég elnöke ebből a szempontból mérföldkőnek nevezte Schmitt Pál látogatását a térségben.

A konkrét lehetőségek között említette például Türkmenisztánban és Üzbegisztánban a víztisztítási rendszerek kiépítését, vagy akár mezőgazdasági, öntözési tanácsadást, illetve akár az egész ország víz és csatornahálózatának felújításában való közreműködést. Ezeken a félsivatagos területeken jellemzően még ma is gyapotot termesztenek, amelyhez gazdaságtalan öntözőrendszereken, pazarló módon használják az amúgy is kevés vizet. Az Aquaprofit az öntözési rendszerek korszerűsítésében is szívesen részt venne, de a megfelelő mezőgazdasági kultúra váltásban is segítséget nyújthatna, tanácsot adhatna.

Türkmenisztánban például hamarosan tendert írnak ki több víztisztító telep megépítésére és rekonstrukciójára, amelyen a magyar cég mindenképpen szeretne elindulni.

Másik lehetőségként említette az elnök e csapadékszegény országokban a víztározók tervezését és kivételezését.
Az egészségturizmusban is jó lehetőségek kínálkoznak, a Kaukázusban például jó minőségű termálvízkészlet felhasználásával egészségturisztikai központ kialakításában venne részt a cég.

A vegyes bizottságok megalakulása és a delegáció látogatása ezekben az országokban előkészítette a terepet az együttműködéshez, az Aquaprofitnak most az a feladata, hogy minél több fejlesztés, stratégia ötletét juttassa el ezekbe az országokba – tette hozzá Nádasi Tamás.

Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy a magyar cégeknek, ha összefognak jó kitörési pontot jelentenek ezek az országok. “Meggyőződésem, hogy nekünk Kelet a jövőnk” – tette hozzá.

A Magyarországon szakterületein piacvezető, mintegy 20 éves múltra visszatekintő tervező, kivitelező cég több országos projektben vett és vesz is részt, ezek között említette az elnök a mintegy 200 milliárd forintos ivóvízminőség javítási programot, illetve részvételét a Duna-, vagy a Tisza-tó projektben és a Vásárhelyi Tervben. A cég várható idei árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot, nyereségesen tevékenykedik, 80 főállású alkalmazottal.