Bajban a háziorvosi szakma

Ha így megy tovább, nemsokára csak nehézségek árán juthatunk háziorvosi ellátáshoz. Évente tucatnyi doktorral kevesebb vesz részt ugyanis a háziorvosi ellátás területén Baranyában, s évente kétszáz helyett mindössze ötvenet képez az egyetem. A szakma elöregedése miatt már most vészharangot kongatnak a terület képviselői.

hirdetés

Évről évre egyre kevesebb háziorvos praktizál Baranyában, s úgy tűnik, a folyamat csak a finanszírozás újragondolásával állítható meg, fordítható vissza – mondta lapunknak dr. Princz János, a Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke. Mint megtudtuk, a kisebb településeken előfordul, hogy képtelenek betölteni a hosszú idő óta üres praxisokat, így pedig utazniuk kell a betegeknek.

Évente mintegy tucatnyi orvos esik ki ugyanis a rendszerből azzal, hogy nyugdíjba megy, vagy idős kora miatt képtelen folytatni a szakmáját. „A robbanás előtt vagyunk, hiszen minden harmadik háziorvos a nyugdíjkorhatár közelében, vagy már azon túl van” – véli a szakember, aki szerint, ha így megy tovább, óriási problémák lesznek a betegellátásban.

A megüresedő praxisokat főleg kisebb településeken nehéz feltölteni, mondja a szintén háziorvosként dolgozó Princz János, aki szerint egyértelműen a szakma népszerűtlensége okolható. A szakorvosoknál rosszabbul finanszírozott pályára évente kétszáz orvost várna a szakma, ezzel szemben csak ötven jön ki az egyetemekről, s ennek fele nem is marad háziorvos hosszabb időn keresztül.

Az országos helyzetnél Baranyában még rosszabb a helyzet, hiszen itt az átlagnál kisebb praxisok a jellemzőek. Ennek következtében ezek zöme komoly fenntarthatósági gonddal küzd. Princz János rámutatott: ma a háziorvosok zöme kénytelen kiegészítő munkákat vállalni – kisebb túlzással azért, hogy praxisát képes legyen fenntartani.

Mint azt a szakember elmondta, gyökeres változást kell elérni a finanszírozásban, ugyanis a szakma presztízsének csökkenése egyértelműen a pénztelenségre vezethető vissza. Prof. dr. Kollár Lajos, a klinikai központ vezetője lapunknak – ugyan nem hivatalosan – azt mondta: az egészségügy nagy változások előtt áll. Nemrégiben részt vett egy kormányzati egyeztetésen, s úgy érzi, jó esély van arra, hogy a jövőben pozitív irányban változzon a háziorvosok munkájának finanszírozása.