Bajban vannak a rengeteg eső miatt

Az elmúlt négy napban országszerte jelentős csapadék hullott, Baranya megyében Pécs környékén közel 80 mm, a déli határmentén helyenként több, mint 140 mm eső esett. A vízelvezető árkok és a kis vízfolyások több helyen nem tudták elvezetni a hirtelen lezúduló csapadékot – adta hírül a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

hirdetés

A reggeli órákra két lakóházat vett körbe a víz Kisvaszaron a Móricz Zsigmond utcában, ahonnan három felnőttnek és kilenc gyermeknek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát. A családok átmenetileg rokonokhoz költöztek.

Alsómocsolád továbbra is csak traktorral, illetve teherautóval közelíthető meg. A település vezetése gondoskodott munkagépek készenlétbe állításáról annak érdekében, hogy az emberek át tudjanak kelni azon a 150 méteres szakaszon, ahol jelenleg is mintegy 40 centiméteren áll a víz. A lakosság ellátása biztosított, ma reggel mindenki el tudott indulni a munkahelyére, illetve iskolába is.

Intenzív védekezési munkálatok folynak Szigetváron is. Az Alapi Gáspár utca mentén öt szivattyúval emelik át a vizet a patakot összekötő vízelvezetőbe.

Dencsháza településen a polgármester vezetésével negyven személy két munkagéppel a vízelvezető árok töltését erősíti és magasítja. A szántóföldekről érkező nagy mennyiségű víz elvezetését szolgálja majd a megerősített árok. A Szigetvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség ezer darab homokzsákot szállított a helyszínre.

Szentegáton az Almás patak töltésétől tizenöt méterre egy buzgár jelent meg, amely kimoshatja a töltést. A polgármester vezetésével harmincan védekeznek a patak mentén. A katasztrófavédelem közel háromszáz homokzsákot biztosított a védekezéshez.

Drávapalkonyán az esőzések következtében egy családi ház életveszélyessé vált, ezért az ingatlanban lakó három személynek rokonokhoz kellett költöznie.

Kiemelt képünk illusztráció