Fidesz: Bajnai adóemelést akar

Aláírásokat gyűjt Bajnai Gordon pártja annak érdekében, hogy mielőbb adóemelésre kerüljön sor. Minden megkeresett 100 forintból minimum 40 forintot elvenne a magyar családoktól, írta közleményében Decsi István, a Fidesz pécsi szervezetének alelnöke. Bajnai Gordon tehát hozzálátott a Fájni fog programja előkészítéséhez, a bankadó kivezetésének árát megint a kiskeresetűekkel, a munkavállalókkal és a gyermeket nevelőkkel fizettetné meg.

hirdetés

A közleményben leírják, hogy a baloldal visszaállítaná ugyanazt a kudarcos adórendszert, amely 2010 előtt volt, amikor a munkavállalók fizetésének felét elvitte a magas adó, a másik felét a magas a rezsi. Bajnai Gordon Európa második legalacsonyabb 16%-os adókulcsa helyett 40%-os adókulcsot akar, a családi adókedvezményt is eltörölné. Vagyis minden megkeresett 100 forintból minimum 40 forintot elvenne a magyar családoktól.

Decsi kiemelte, hogy a kiskeresetű munkavállalókkal fizettetné meg a bankadó csökkentésének árát. A munkavállalók elsöprő többségének csökkenne a fizetése és veszélybe kerülne a kiskeresetűek adócsökkentése is. Bajnai Gordon csökkentené a minimálbéreket és csökkentené a minimálbér feletti kiskeresetű családok fizetését is. Bajnai Gordon tehát ma sem a kiskeretűek, hanem a bankok oldalán áll.

Az alacsony adókulcs idén több mint 540 milliárd forintot, a családi adókedvezmény az elmúlt két évben 360 milliárdot hagyott a munkavállalók zsebében. Jövőre ennél is több marad 270 ezer kiskeresetű családnál, mert tovább csökken a kiskeresetű családok adója.

A családi adókedvezmény kiterjesztésével jövőre már 230 milliárd forint marad a családok zsebében. A legalacsonyabb jövedelmű 110 ezer családnak gyakorlatilag a zsebében marad a bruttó fizetése. Egy két gyermeket nevelő, bruttó 90 ezer forintos összjövedelemmel rendelkező családnak havonta 5.600 forinttal lesz több a jövedelme. Három gyermek esetében 200 ezer forintos bruttó jövedelem mellett havi 34 ezer forinttal marad több a zsebben. Két magyar átlagjövedelem, vagyis bruttó 400-450 ezer forintos összjövedelem mellett három gyermek mellett, 35 ezer forinttal nő a nettó jövedelem.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi családi adórendszer nemcsak a kiskeresetűek és a gyermeket nevelők boldogulásának alapja, hanem a gazdasági növekedésnek is a motorja. Ezt akarja eltörölni Bajnai Gordon. Pedig ez az adórendszer bebizonyította, hogy képes Magyarországot előre vinni. A baloldal kormányzásával szemben, ma csökken a munkanélküliség, 21 éves csúcson van a foglalkoztatás és tartósan nőnek a reálbérek.

Ennek az adórendszernek az eltörlése automatikusan adóemelést, a fizetések csökkenését jelentené, valamint veszélyeztetné a magyar gazdaság eddigi eredményeit és a munkahelyeket. Ha Bajnai Gordonon múlna, megint a bankok adóznának kevesebbet és a családok húznák a rövidebbet.

Berkecz Balázs, az Együtt-PM Szövetség és az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje közleményben válaszolt, azt írta, Decsi István és a helyi Fidesz hazudik a pécsieknek.

“Az Együtt-PM Szövetség a kormányváltást követően egy igazságos, kétkulcsos adórendszert fog bevezetni, mellyel a magyar embereknek vissza fogja adni azt, amit a Fidesz az egykulcsos adóval elvett tőlük. Az adójóváírás visszavezetésével, a legkisebb jövedelműeknél azonnal havi 8-10 ezer forinttal több marad havonta.

Az új, igazságos, munkahelyeket teremtő adórendszer csak a fideszes hűbéruraknak és hadibeszállítóknak fog fájni: azoknak, akik mutyi révén jutottak trafikhoz, földhöz, állami megrendeléshez. Igazságot fogunk szolgáltatni. Sőt, a magyar embereknek épp az fog fájni, ha az Orbán-Simicska rezsim újabb négy évre hatalmon marad” – írta a képviselőjelölt.