Balatonra az Erzsébettel

A belföldi turizmus 4,5 százalékát, ezen belül a balatoni üdültetés 13 százalékát az Erzsébet-program biztosította az elmúlt években – mondta Guller Zoltán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának elnöke hétfőn Kecskeméten, a program elmúlt három évét értékelő sajtótájékoztatón.

hirdetés


Minden nyolcadik, kilencedik magyar állampolgár az Erzsébet-program keretében jutott el a Balatonhoz – érzékeltette a program nagyságrendjét a kuratórium elnöke.
Guller Zoltán tájékoztatása szerint a három év alatt 400 ezren jutottak Magyarországon üdülési, pihenési lehetőséghez, ezen belül 100 ezer nagycsaládos és 180 ezer gyermek vett részt a szociális üdültetés valamilyen formájában. Kiemelte, hogy a fogyatékossággal élők közül is több ezren pihenhettek az Erzsébet-program keretében.
A programban való részvétel önkéntes, mindenképpen pályázni kell ahhoz, hogy a jogosult el tudjon jutni egy szálláshelyre vagy fürdőbe, de a pályázatok elbírálása automatikusan történik – mondta, hozzátéve: amíg van pénz, addig mindenki nyerni fog.

Guller Zoltán szólt arról, hogy a pályázatokhoz önerőt kérnek, de figyelembe veszik a hátrányos helyzetűeket, akik szinte jelképes összeggel pályázhatnak. Példaként említette, hogy a hátrányos helyzetűek egy egyhetes balatoni nyaraláshoz ezer forint önerővel járulnak hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Nagycsaládosok Szövetsége néhány nappal ezelőtt elismerésben részesítette a magyar kormányt, mert megállapításuk szerint az a kontinensen a legtöbbet tette az elmúlt időszakban a nagycsaládosokért.

Rideg László (Fidesz-KDNP), a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke komoly eredményként értékelte, hogy 2013-ban és 2014-ben 8-8 ezer ember pihenhetett a megyéből az Erzsébet-program keretében.

Fontosnak nevezte, hogy a megyében található üdülők kihasználtsága jelentősen nőtt. Kiemelte a dunai Veránka-szigetén felújított szállót, ahol ideális körülmények várják az Erzsébet-program keretében érkező vendégeket.

Salacz László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő beszámolt arról, hogy Kecskeméten 2013-ban és 2014-ban kétezren jutottak kedvezményes üdülési, pihenési lehetőséghez az Erzsébet-program keretében, köztük csaknem ezer nagycsaládos és mintegy háromszáz nyugdíjas volt.

Kecskeméten 2013-ban 500 munkáltatótól 23 ezer munkavállaló részesült Erzsébet-utalványban, a megrendelt utalványok összértéke 2 milliárd forint volt – ismertette a megyeszékhelyre vonatkozó adatokat a képviselő, hozzátéve, hogy a megrendelt utalványok összértéke 400 millió forint növekedést mutat a 2012-es adathoz képest.