Balkáni körúton a pécsi UniCum Laude énekegyüttes

A pécsi UniCum Laude Énekegyüttes 2017. őszi programjában megvalósult, három állomásból álló hétvégi koncertsorozatának első hangversenyét 2017. szeptember 14-én Szlovénia fővárosában adta. A ljubljanai Balassi Intézetben elhangzott műsor jól illeszkedett Pécs városának ahhoz a 2015-ös Europa Cantat kapcsán elindult kulturális missziójához, mely a déli szomszédos országokkal való szorosabb kulturális és turisztikai kapcsolatépítést szolgálja.

hirdetés

A regionális együttműködési stratégiában kiemelt hangsúlyt kap a volt és jövőbeni Európa Kulturális Fővárosa címet viselő városokkal való együttműködés. Ebbe a sorozatba illeszkedik az a kezdeményezés is, amely Pécs kulturális zászlóshajója, a város kulturális életének kiemelkedő szereplője, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. szervezésében 2017-ben indult útjára, és amelynek keretében a város néhány napos kulturális bemutatkozásokat szervez a Balassi Intézetekkel együttműködésben a déli szomszédos partnerországokban. Pécs és a várost képviselő UniCum Laude Énekegyüttes ljubljanai bemutatkozásának különleges apropót adott az a tény, hogy a szlovén főváros Pécs 2015-ös sikerein felbuzdulva megpályázta a 2021-es Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivál szervezését.

Az együttes az őszi koncertsorozat második hangversenyét 2017. szeptember 15-én Belgrádban adta. Az EMMI Kulturális Államtitkárságának támogatásával megvalósult koncert része annak a négy hangversenyből álló sorozatnak (Belgrád, Moszkva, Róma, Prága), melyen az együttes a külhoni Balassi Intézetekben Kodály Zoltán életműve előtt tiszteleg.

A koncertkörút harmadik hangversenyére az Ars Sacra Fesztivál keretében, a Nyitott Templomok Napján, szeptember 16-án az Alsó-Kelebiai Divisio Apostolorum templomban került sor. A műsorban az együttes Kodály Zoltán műveiből és magyar egyházzenei alkotásokból mutatott be válogatást.