Balog: emberségre tanítanak az egyházi intézmények

Az egyházi intézmények értelme az emberség bemutatása, működésük belső erő nélkül nem lehetséges, ezt a többletet pedig továbbadhatják a világi intézményeknek – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díj átadó ünnepségén szombaton Budapesten.

hirdetés

A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinata, a Dunamelléki Református Egyházkerület, a Németajkú Gyülekezet Protestáns Fóruma és a Bethesda Gyermekkórház rendezvényén a miniszter kiemelte: a kormány célja, hogy január 1-jétől egyetlen gyermeket se kelljen gyermekotthonba küldeni 12 éves kor alatt, hanem közülük mindenki nevelőszülőkhöz, családba kerüljön – szól az MTI tudósítása..

Balog Zoltán

Hozzátette: azt szeretnék, ha 4-5 éven belül a speciális nevelési igényűek kivételével egyetlen gyermek se lenne nevelőotthonban, hanem családban nőne fel. “Ambiciózus céljuk” eléréséért kikérik azok véleményét, akik gyermekotthonokat tartanak fenn – hangsúlyozta.

Balog Zoltán elmondta, hogy tizedik alkalommal adják át a díjat, amelyet a Bethesda Gyermekkórházat újraindító Dizseri Tamásról neveztek el. Emlékeztetett arra: a kilencvenes évek elején az volt a kérdés, hogy a régi intézményeiket alapítsák újra, vagy újakat alapítsanak. A Bethesda kórház mindkettő egyben, mert kórház volt eredetileg is és kórház lett a rendszerváltás után is, de ide – mint mondta – “új lelkület, új szellem költözött”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kárpátaljaiak példát mutatnak a romamisszióban, az elesettek iránti gondoskodásban és az iskolák fenntartásában az anyaországiaknak. Akiket megbecsülünk, azokra érdemes hallgatni, amikor elmondják, hogy látják a magyar egészségügyi rendszernek, a gyermekekről való gondoskodásnak a jövőjét – jegyezte meg.

Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke a kitüntetett Katkó Lászlóról, a kárpátaljai nagydobronyi gyermekotthon alapító-igazgatójáról laudációjában közölte: az ungvári vegyi gyárban 25 évig dolgozott, ott találkozott nehéz helyzetben élő gyermekekkel, “akik iránt különleges elkötelezettség keletkezett a szívében”.

A kárpátaljai református zsinat tagjává is megválasztott kitüntetettről elmondta: az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon előkészítésében hatékonyan vett részt, az intézmény pedig 1995-ben készült el, és ő lett az igazgatója. Az intézményben az árva, sérült vagy nagyon rossz szociális körülmények között élő lányok találnak otthonra – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a hatezer lakosú, “színtiszta magyar településen” lévő intézményben jelenleg 70 lányról gondoskodnak, akik gazdálkodnak is, terményeiket pedig nemcsak saját szükségletre, hanem piacra is termelik. Most egy olyan épület felépítésén fáradoznak, ahová nagykorúvá vált fiatalok költözhetnek, egészségesek és fogyatékkal élők egyaránt.

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke áhítatában arról beszélt, hogy “a kegyelem nem fölösleg, hanem többlet”, mert “amikor kegyelmet kapunk, Isten nem a fölöslegéből potyogtat”, így a kegyelem “mindig ajándék”.

A díj Melocco Miklós szobrászművész emlékplakettje, amely az irgalmas szamaritánust ábrázolja.

  • Hungarian Satanic Legion

    A Hungarian Satanic Legion szerint az egyházi intézmények kizárólag propagandacélt szolgálnak és látszólagos alapot teremtenek az államkasszából történő egyre nagyobb összegek vég nélküli kitalicskázásához. Bölcskei Gusztávnak különleges elkötelezettség keletkezhetne szívében a hazája iránt is. Az MRE lelkészi elnökeként hitéről is tanúbizonyságot tehetne azzal, ha isten kezébe adná az MRE sorsát. Kezdhetné mindezt az államkasszába történő, különböző jogcímeken felmarkolt milliárdok és örökjáradékok azonnali visszafizetésével.

  • Szirtes

    Szerintem inkább arra tanítanak az egyházak, hogy pénzért bármilyen ideológiát és hatalmat ki lehet szolgálni, ha az ember korrupt A vallási elvek és intézmények semmilyen garanciát nem jelentenek az erkölcsösségre.