Balokány: még bizonytalan a fejlesztés

Négy évvel ezelőtt adták el az egykor szebb napokat látott Balokány-strandot az Aquaprofit Zrt.-nek. A cég wellness-fürdőt és wellness-hotelt álmodott meg a területre, ám terveiket mindeddig nem tudták megvalósítani.

hirdetés

A városi cég, a Pécsi Fürdő Kft. mindössze 60 millióért adta el az immáron a kulturális fővárosi program egyik kulcsprojektje, a Kodály Központ mellett fekvő területet. A kulturális fővárosi év előtt az Aquaprofit Zrt. leánycége, a Szállodainvest Kft. pályázatot nyújtott be elképzeléseik megvalósítására: a területen egy konferenciák megrendezésére is alkalmas, a város lakossága előtt is nyitva álló wellness-fürdővel is rendelkező, 150 szobás, négycsillagos szállodát építenének fel.

Az elképzelések egyelőre csak terveken szerepelnek, a cég nem vágott még bele a fejlesztésbe. Sőt, a kft. 2010-ben – a 2009-es sikere után másodízben is – elnyert pályázati támogatását sem használta még fel, így kérelmezniük kellett a beruházás december végi határidejének meghosszabbítását a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.

Grubics Míra, az Aquaprofit Zrt. marketing menedzsere elmondta: a 450 milliós pályázati támogatást a kialakult körülmények miatt nem tudják felhasználni. Mint mondta, korábban három feltétel együttes meglététől tették függővé a munkálatok elindítását: a pályázati sikertől, az EKF-es beruházások létrejöttétől, valamint a projekt pénzügyi hátterének megteremtésétől.

Kiemelte: a korábban bizonytalan első két feltétel ugyan teljesült, de a gazdasági világválság miatt a finanszírozás hátterének megteremtése sokkal nehezebb, mint azt megelőzően lett volna, ugyanakkor továbbra sem tettek le a fejlesztés megindításáról. Kivárják, amíg a gazdasági válság okozta hatások, a befektetők és a banki szféra fokozott óvatossága enyhül, ami újra kedvezőbb feltételeket teremthet a beruházás megkezdéséhez. Addig is figyelik az újabb pályázati kiírásokat, és lehetőség szerint élnek is velük.

Ismeretes, hogy a közelmúltban civilek is kézbe vették a Balokány-liget sorsát, s rendbe tették a városi tulajdonban lévő területet, eközben pedig már épül a Zsolnay Negyed déli felét és a Kodály Központot összekötő sétány is – így minél sürgetőbb a liget teljes újjávarázsolása, rendbetétele is.