Balokány: rend kell

 

hirdetés

Az elmúlt években elhanyagolt Balokányfürdő megújítására újra megnyílt a lehetőség. A fürdő területének nagy részét birtokló magáncég, az Aquaprift Zrt. leányvállalata, a Szállodainvest Kft.-nek ismételten sikerült pályázati pénzt elnyerni – mindeközben a város is lép a Balokányliget rendezése érdekében.

 balokany

A városfejlesztési bizottság egy minapi ülésén került szóba az elhanyagolt Balokány helyzete, mondván, a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont szomszédságában rendkívüli kontrasztot jelent a lepusztult terület látványa, főképpen tudva azt, hogy egyes épületek műemléki védettség alatt állnak.

A Balokánynak három tulajdonosa van: az önkormányzat, a városi birtokban lévő Pécsi Fürdő Kft., valamint egy magáncég, a Szállodainvest Kft. Ez utóbbi társaság már két évvel ezelőtt nyert a regionális fejlesztési program pályázatán, ám az elnyert támogatást visszaadták, s nem valósították meg elképelésüket. Az előző városvezetés idején Pécstől hozzávetőleg egy családi ház áráért, 60 millióért megvásárolt telken egy wellnesshotel létrehozását célozták meg. A terveket keresztülhúzta a válság, a cég azonban azóta újra pályázott, és sikerrel is szerepelt, ám a tervezett hotel bekerülési költségének mindössze a 13 százalékát kapták  meg. Ugyanakkor – bár nem először – úgy nyilatkoztak, hogy bizalomra okot adó tárgyalásokat folytatnak. Grubics Míra, a társaság marketing menedzsere például azt mondta, előrehaladott tárgyalásokat folytatnak befektetőkkel, hitelintézetekkel. Dévényi Sándor bizottsági elnök kérdésére sem volt hajlandó azonban a beruházás megindításának konkrét dátumáról beszélni. Annyit mondott pusztán: méltányolják, hogy a város elindította a projektjük létrehozásához elengedhetetlen EKF-es beruházásokat. Ők, ha egyszer végre elkezdik az építkezést, másfél év alatt tudják készre jelenteni a hotelt. Mindez azt jelenti, hogy a négymilliárdos fejlesztés legkorábban valamikor 2012-2013 táján valósulhat meg.

A társaság magánberuházása tehát korántsem biztos, de a városvezetés szeretné legalább saját „portáját” rendezni. A Pécs Holding Zrt. a Balokány-tó és környezete rehabilitációjára elkészített egy tervet, s az elsődleges becslések szerint a munka húszmillió forintba kerül. A terv szerint a helyreállítanák a kerítést, felújítanák a tószínpadot, a nézőteret, valamint a tóból eltávolítanák az iszapot. A magára hagyott egykori Pepita bár épületére hasznosítási pályázatot írnának ki, lévén az immár négy esztendeje üresen álló épület a vandálok martalékává vált.

A Balokány Zsolnay Vilmos út felőli részén az EKF városrész közterületeinek megújításához kapcsolódóan sétányt építenek már a nyár folyamán. A bizottsági ülésen a tagok egybehangzóan azt javasolták, a terület minimális, költségkímélő rendezése mindennél fontosabb és sürgetőbb feladat, így hónapokon belül, ha nem is megszépül, de rendezettebb lesz a Balokány.