Bánkiék több pénzt adnának a sportra

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága tegnap megszavazta Bagó Zoltán, Bánki Erik és Tőkés László néppárti EP-képviselők módosító indítványát, amely a sporttevékenységek támogatására 30 százalékkal több uniós forrást irányozna elő.

hirdetés

Az EP tegnapi bizottsági ülésén az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramjáról szavaztak a képviselők. Az Európai Parlament jelentésének tervezete az Európai Bizottság javaslatától több, meglehetősen fontos ponton is eltér: a szöveg külön kezelné az ifjúsági fejezetet, illetve a sporttal kapcsolatos projektekre is több forrást biztosítana.

Bagó Zoltán és Tőkés László módosító indítványai a hátrányos helyzetű csoportok felnőttkori tanulási szükségleteinek megfelelő biztosítását célozták. Bagó Zoltán, Tőkés László és Bánki Erik által közösen beadott módosító indítvány pedig a sporttevékenységek támogatására szánt 1,4 %-os költségvetési előirányzatot 1,8 %-ra emelte.

A jelentés értelmében ezen összegeket – többek között – az egészségvédő testmozgás népszerűsítésére, európai sportesemények rendezésére és a sportszervezetek működésének támogatására lehet fordítani. A megemelt költségvetési keret tovább erősíti a képviselők azon törekvését, hogy a Lisszaboni Szerződés óta új uniós tevékenységi területként megjelenő sport jelentősége tovább növekedjen.