Banksy újra lecsapott Londonban

A Barbican Centre szomszédságában látható falfestmények az intézmény Jean-Michel Basquiat amerikai művész munkásságát bemutató új kiállításának előfutárai – írta a BBC News.

Banksy a néhai művésszel való “nem hivatalos együttműködésnek” nevezte az alkotásokat az Instagramon. Az egyik, egy óriáskereket ábrázoló alkotás képe mellé a titokzatos graffitiművész azt írta: “nagyszabású Basquiat-kiállítás nyílik a Barbicanben, amely egyébként minden erejével azon van, hogy eltüntesse falairól a graffitiket”. A másik mű Basquiat 1982-es Boy and Dog in a Johnnypump című alkotását idézi, kiegészítve azt két rendőrrel.

A haiti felmenőkkel is rendelkező Basquiat 1960-ban született New Yorkban. Elsősorban graffitiművészként tett szert hatalmas népszerűségre, de multitalentumnak tartották. A 27 évesen kábítószer-túladagolásban meghalt alkotót az elmúlt évtized legjelentősebb amerikai művészei között tartják számon. A Basquiat: Boom for Real című tárlat szerdán nyílik a Barbican Centre-ben, amely az “amerikai művész első nagyszabású nagy-britanniai tárlataként” harangozta be a kiállítást.