Bányásznap: tovább él a hagyomány

Mecsekszabolcson, Vasason és a belvárosban is megemlékeznek Pécs évszázados múltjáról. Felvonulás, koszorúzás, filmvetítés és térzene várja majd a volt bányászokat, családtagjaikat és az érdeklődőket a hétvégén.
A 61. Bányásznap alkalmából Mecsekszabolcson szeptember 2-án és szeptember 3-án rendeznek programokat. Pénteken délután térzene várja majd az emlékezőket a Hősök terei emlékműnél, nyugdíjas bányászok találkozóját is megtartják.

hirdetés

Este fél nyolckor a Csertetői emlékműnél róják le kegyeletüket a bányászok előtt, majd kilenc órakor tűzijátékot rendeznek. Szeptember 3-án pedig már reggel, zenés ébresztővel kezdődik el a program, amelyet 14 órakor a veterán járművek felvonulása a Hősök terén, valamint a Templom téren különböző műsorok követnek, este utcabál lesz (Részletes program: www.mecsekszabolcs.info)

Az egykori Vasas Bányaüzem területén szeptember 3-án, szombaton reggel nyolc órakor tartanak koszorúzást, az ünnepséget követően 10.30 órakor kerül sor a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány által adományozott emléktábla és emlékkövek avatására. Az alapítvány, valamint a Vasasi Szent Borbála Egyesület és a Vasasi Nyugdíjas Szakszervezet által szervezet programon mutatják be a Pécsi Szemle különszámát „Emléklapok Vasas és Hosszúhetény szénbányászatának történetéből” címmel.

Mint az utóbbi rendezvény fővédnöke, dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő elmondta, a 19. század végétől kezdve, a Duna Gőzhajózási Társaság berkein belül induló bányászat meghatározta a mindennapokat. Iskolák, kórházak, lakónegyedek épültek azon bányáknak köszönhetően, amelyek több tízezer embernek adtak munkát. Mint hangsúlyozta, ez a múlt ma is meghatározza Pécs és a Pécs környéki települések szociológiai összetételét.

– Ma már sokszor csak a romokat látjuk, elegendő az elhagyott bányaüzemekre, aknákra gondolni, ami marad, az a bányásznapokon az áldozatok előtti tisztelgés, a bányászdalok, énekek és a bányák fénykorának felidézése – mondta a honatya. Ezért is fontos, tette hozzá, hogy eltörölték azt a kormányrendeletet, amellyel az egészségkárosodást szenvedett bányászok juttatásait vonták meg, s a kormány döntése alapján nem lesz kötelező újra munkába állniuk azoknak a bányászoknak, akik évtizedeken keresztül nagyon rossz körülmények között dolgoztak.

Szeptember 4-én a belváros is megtelhet ünneplőkkel. A Bányász Emlékekért Egyesület kezdeményezésére a Művészetek és Irodalom Házában kiállítást és vásárt rendeznek, lesz filmvetítés és fórumbeszélgetés a mélyművelésű bányászat rejtelmeibe engedve bepillantást. A Kossuth téren kora délután indul a zenés program.