Bányászokra emlékeznek Vasason

Egyedül a sötétben

Február 18-án a Vasasi Szent Borbála Egyesület kegyeleti megemlékezést tart a „11 hősi halott bányász” tiszteletére a Vasasi Munkás Szent József katolikus templomban.

hirdetés

A megemlékezésen beszédet mond őexc. Roman Kowalski Lengyelország nagykövete, dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint Hoppál Péter, pécsi országgyűlési képviselő.

Fél háromkor a Vasai Bányász Fúvószenekar előadásában felcsendül először a Lengyel-, majd a Magyar himnusz, ezt követően köszöntőt mond Ruzsicsics Ferenc, a Vasasi Szent Borbála Egyesület elnöke.

Történelmi egyházakat képviselő lelkipásztorok vezetésével ökumenikus imádságot tartanak a halott bányászokért. Majd a vasasi általános iskola tanulói bányászműsort adnak elő, ezt követően felcsendül az Ave Maria, később pedig a bányászhimnusz.

Négy órakor a hősökért zúgnak a templom harangjai, ezt követően a Bányász Emlékparkban ünnepélyes keretek között leteszik a Bányászhimnusz alapkövét.

A megemlékezés után a Bányászotthon dísztermében minden résztvevőt vendégül lát a Vasasi Szent Borbála Egyesület. A szerény fogadást Hoppál Péter támogatja.

“Az omlás közepén dolgoztunk egy lengyel társammal. Pillanat alatt berogyott a szén, leomlott a fejtés. Nekünk szerencsénk volt, mert sem a szén, sem a támok nem találtak el bennünket. Az oldalunkon feküdtünk egymástól nem messze. A lengyel mutogatott nekem, nem értettük egymást. Szótlanul tűrtük a várakozást. Én megtaláltam a lámpámat, de csak ritkán világítottam, ki tudta, meddig kell kitartani? Tizenegy óra alatt volt időm gondolkodni az életemről: két kisgyerekről, akik otthon várnak.” (Jung Miklós, 25 éves vájár)

  • Böngésző

    ( A facebookon megtalálható a meghívó, 3 oldalas.)
    Sajnálatos, hogy – úgy halottam – aznap 16:30 órakor lenne a Bányászati múzeumban a megnyitó ? (Káptalan u.3.)
    Kérném, hogy erről legyen valamilyen hivatalos tájékoztató !

  • nemtudomki

    Mit keres ott Hoppál Péter?