Baranya: 15 milliós bírság a parlagfű miatt

A parlagfű-mentesítés fontossága kapcsán szerveztek sajtóbejárást a Baranya Megyei Kormányhivatal, valamint a pécsi önkormányzat és a BIOKOM Kft. illetékesei szerdán Pécsett. Mint kiderült tavaly 49 esetben összesen, több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki megyénkben.

hirdetés

Az allergén növény irtására vonatkozó szabályozás szerint a földhasználók kötelesek minden év június 30-ig az általuk használt valamennyi ingatlanon a parlagfű virágbimbó kialakulását megakadályozni és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig (október 31.) fenntartani . A virágzó parlagfű kaszálása gyakran nem akadályozza meg a pollenszórást, ezért a virágbimbó kialakulását megelőzően szükséges védekezni.

Amennyiben valaki ezt elmulasztja, úgy a parlagfű-mentesítést végző szervezetek kényszerkaszáláshoz folyamodhatnak, amelynek elindításáról nem kötelesek előzetesen értesíteni az ügyfeleket. Az illetékesek ez esetben növényvédelmi bírságot is kiszabhatnak, amelynek alapjául szolgáló terület meghatározásánál azonban nem az adott földterület egészének a nagysága számít, hanem annak parlagfűvel borított részeinek –a parlagfű-foltoknak – a nagysága.

A bírság összege belterületen 50 négyzetméteres nagyságig 20 ezer forint, egy hektárnyi területért azonban 750 ezer és öt millió forint összeget is kiszabhatnak. Külterületen száz hektár parlagfűvel fertőzött területért jár ötmilliós büntetés.

Ezen intézkedések annak fényében kiemelten fontosak, hogy a parlagfű az elmúlt 10-15 évben Magyarország egyik legelterjedtebb allergiát okozó gyomnövényévé vált. Az allergiások száma gyorsan nő, jelenleg mintegy kétmillió ember szenved parlagfű-allergiában Magyarországon.

A növény pollenszórásának időtartama az éghajlati tényezőktől függően folyamatosan tágul, a pollenek korábban tapasztalt augusztusi, majd július közepi megjelenése helyett, ma már gyakran július elején, vagy akár június végén is mérhető a pollenkoncentrációja a légkörben. Mivel a parlagfű allergia nem gyógyítható, ezért fontos a gyomnövény termőterületének visszaszorítása, a kifejlődött növény irtása.