Baranya: ötödik hete oltják az időseket

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Baranyában is beoltották az egészségügyi dolgozókat, a szociális intézmények dolgozóit és lakóit, az idősek oltása pedig már öt hete tart – mondta a Pécs TV-nek Horváth Zoltán megyei kormánymegbízott, a baranyai kormányhivatal oltási munkacsoportjának vezetője. Apropó, az interjúból kiderül az is, hogy mégis mi a feladata ennek a munkacsoportnak.

hirdetés
Uránia Mozi

A Baranya Megyei Kormányhivatal oltási programban betöltött szerepéről kérdezte a Pécs TV Horváth Zoltán kormánymegbízottat, aki elmondta, hogy a kormányhivatalok oltási munkacsoportjai az országos oltási terv egyfajta alapjaiként működnek. Mint mondta, a baranyai kormányhivatal munkacsoportja – amelynek ő a vezetője – fogja össze az oltással foglalkozó megyei szervezeteket, intézményeket. A következő partnerekkel dolgoznak együtt:

  • A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja
  • A megyei rendőrfőkapitányság
  • A megyei mentőszolgálat
  • A háziorvosokat összefogó megyei vezető
  • A megyei tisztifőorvos

A kormányhivatal oltási munkacsoportjának feladatai közé tartozik többek között annak meghatározása, hogy a megyében mikor és hol oltsanak, továbbá az is, hogy elosszák a Baranyába érkező adott vakcinamennyiséget.

-Hála Istennek van dolgunk, hiszen hétről hétre egyre több vakcina érkezik a megyébe, és ez egyre több feladatot jelent mindannyiunk számára – mondta Horváth Zoltán.

Kiemelte, hogy eddig az országos oltási tervnek megfelelően haladtak a megyében:

  • Az első feladat az egészségügyi dolgozók beoltása volt, ezzel januárban végeztek is (többnyire mindkét szükséges oltást megkapták).
  • A második feladat a szociális intézmények dolgozóinak és az intézmények lakóinak oltása volt, a második oltáskört ezekben az intézményekben nemrég fejezték be (a múlt héten 74 szociális intézményben oltottak).
  • Már az ötödik hete oltják az idős korcsoport tagjait a megyében.

Kiemelte, hogy Baranyában 216 háziorvosi praxis foglalkozik oltással és 5 kórházban alakítottak ki oltási pontokat. A PTE Klinikai Központjának több oltópontjai is van: a Rét utcai 12 oltópontos központ mellett említette a volt Honvéd Kórház oltópontját is, ahol nemrég oltottak a Szputnyik-vakcinával.

A Pécs TV riportját Horváth Zoltán kormánymegbízottal március 5-én 19 órakor láthatják a heti híradóban.