Kémiai kezelést kapott Baranya

Nemsokára jöhet a megváltó repülőgép

Az augusztus harmadik hetében végrehajtott munkálatokkal zárult a 2017-es országos szúnyoggyérítési program. Ezen a nyáron június elejétől kezdve összesen 714 ezer hektáron hajtottak végre légi- és földi-, kémiai- vagy biológiai szúnyoggyérítést a szakemberek – írja a katasztrófavédelem.

hirdetés

Az országos szúnyoggyérítés utolsó hetében a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó térségében nagy területen gyérítették a szúnyogokat. A Duna mentén a Szigetközben, Budapesten és Dunaújváros térségében zajlottak kezelések, ezen kívül Csongrád megyében volt teljes körű szúnyoggyérítés. Részleges kezeléseket végeztek Szolnok környékén, Veszprém, Baranya és Tolna megyében, valamint a korábban elhalasztott munkát pótolták Debrecenben.

Az elmúlt hónapokban több alkalommal is előfordult, hogy a kedvezőtlen időjárás – viharok, esőzés, rendkívüli hőség – felborította az ütemtervet, azonban az elmaradásokat mindenhol rövid időn belül sikerült pótolni. A legtöbb helyen két-három kezelést is végeztek a szakemberek, és akadtak egyes kiemelten fertőzött területek, melyek esetében még ennél is intenzívebb beavatkozásra volt szükség. Összesen 956 településen zajlott szúnyoggyérítés a központi program keretében.

A katasztrófavédelem az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is fogadta az állampolgárok és a települési önkormányzatok szúnyoggyérítés iránti kérelmeit. A kérések jelentős hányada megalapozott volt, így ezek a területek is bekerültek az országos programba.

Az önkormányzatok a központi finanszírozású programot követően továbbra is végezhetnek szúnyoggyérítést.