Így harcolt Pécs az ónos eső ellen

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya megye valamennyi járásában visszavonta a meteorológiai riasztást. Az előrejelzések szerint, a mai napon csapadék már nem várható, a hőmérséklet 0 Celsius fok körül alakul.

hirdetés

Frissítve (12:24)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei folyamatosan takarítják az utakat. A megyében a fő közlekedési útvonalak járhatóak. Nehezen járható az út Egerág, Szőkéd, Áta, Hásságy, Olasz, Pécsvárad, Erzsébet, Túrony, Hegyszentmárton, Garé, és Siklósbodony felé. Ezek a mellékutak néhol jégkásásak, jégbordásak.

A Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. tájékoztatása szerint, az autópálya jól járható.

A Biokom Kft. tájékoztatása szerint, a város fő közlekedési útjai jól járhatóak, munkagépeik folyamatosan tisztítják a városi úthálózatot. A kisebb utak, valamint a Mecsekoldal útjain nem, vagy csak nehezen lehet közlekedni.

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint, Árpádtetőig közlekedő 4-es járatok csak Hősök tere fordulóig, a 15-ös járatok csak Somogyig, a 35-ös járatok csak Dömörkapuig közlekednek.

A Pannon Volán Zrt. tájékoztatása szerint, járatkiesés már nincs a közlekedésben, azonban késésekre még számítani lehet.

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint, a vonatok késés és fennakadás nélkül közlekednek.

A katasztrófavédelem hivatásos tűzoltóinak az elmúlt 20 órában hét műszaki mentést igénylő esethez kellett vonulnia, elsősorban az ónos eső okozta jegesedés miatt. Főleg személygépjárművek csúsztak meg, akadtak el a jeges úton. Egy alkalommal a Mecsekoldalról egy várandós kismamának, és kiskorú gyermekének kellett segítséget nyújtaniuk, hogy az ellátására hozzá érkező, de megközelíteni nem tudó mentőkhöz eljusson. A pécsi tűzoltók az asszonyt a mentőautóig levitték, így kórházba lehetett szállítani, a gyermeket pedig a rokonoknál helyezték el.

Ónos esõ - Már nincs elzárt település az országban
Forrás: MTI

Frissítve  (12:21)

A 7,5 tonna össztömeg feletti gépjárművek nem közlekedhetnek a megye útjain a hétvégi kamionstop miatt. Speciális az időjárással összefüggő korlátozás Baranyában nem került bevezetésre – adta hírül a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Frissítve (9:37)

Baranya megyében az eddig elzárt települések irányába is járhatóak az utak – közölte a Baranya Megyer Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az intenzív ónos eső hatására 3 település, Bakonya, Kővágószőlős és Kővágótöttös felé vezető utak a jegesedés miatt járhatatlanok voltak.

Ma reggel az érintett falvakba vezető utakat letakarították, így e települések közlekedési eszközzel is megközelíthetőek.

Videó a néhány órával ezelőtti kővágószőlősi állapotokról

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=r6ZVyuHNGdo&feature=youtu.be” width=”670″]

Frissítve (9:21)

A Kővágószőlősre bevezető utat folyamatosan takarítják, a település úthálózatát a kővágószőlősi önkormányzata síkosságmentesíti. Autóval óvatosan be lehet jutni, de a buszok még nem tudnak behajtani – tudtuk meg helyszíni tudósítónktól.

A Biokom munkagépei folyamatosan tisztítják a város útjait, ezért azok jól járhatóak, ám az ingatlantulajdonosok elhanyagolják a járdák síkosság mentesítését. Ott igen veszélyes a közlekedés.

ónos eső

Frissítve (9:10)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei folyamatosan takarítják az utakat. A megyében a fő közlekedési útvonalak járhatóak. Kővágószőlős és Kővágótöttös felé az utak járhatatlanok, a települések közlekedési eszközzel megközelíthetetlenek, síkosságmentesítésüket a munkagépek végzik.

A megyében nehezen járható az út Egerág, Szőkéd, Áta, Hásságy, Olasz, Pécsvárad, Erzsébet, Túrony, Hegyszentmárton, Garé, és Siklósbodony felé.

Sebesség-, és forgalomkorlátozás nincs a megyében elrendelve.

A Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. munkagépei folyamatosan takarítják az M6-os autópálya Baranya megyei szakaszát, valamint az M60-as gyorsforgalmi utat. Az autópálya jól járható.

A főutak járhatóak...
A főutak járhatóak…

A Biokom Kft. tájékoztatása szerint, a város fő közlekedési útjai jól járhatóak, munkagépeik folyamatosan tisztítják a városi úthálózatot. A kisebb utak, valamint a Mecsekoldal útjai nem, vagy csak nehezen járhatóak. A gépek éjszaka nem tudták megközelíteni ezeket a magasabban fekvő, meredek utakat, takarításukra a délelőtt folyamán, az idő enyhülésével kerül sor, és várhatóan délig fog tartani a síkosságmentesítés.

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint:

 • a 4Y jelzésű járatok csak a Palahegyi útig
 • a 14-es járatok a Vasasi temetőig
 • a 15-ös járatok csak Somogyig
 • a 25-ös járatok csak a Patacsi elágazásig közlekednek
 • a 32-es az Alagútig eredeti útvonalon, majd a 33-as járat vonalán a Főpályaudvarig
 • míg a 33-as az Alagútig az eredeti útvonalon, majd a 32-es járat vonalán a Főpályaudvarig közlekedik
 • a 34-es, a 34A jelzésű, a 35-ös, a 36-os és 37-es járatok nem közlekednek

A Pannon Volán Zrt. tájékoztatása szerint, járatkiesés várható Bakonya, Cserkút, Kővágószőlős, Romonya, Pogány, Hosszúhetény, és Máza települések vonatkozásában. A külső telephelyekről beérkező autóbuszok menetidejében 15-30 perces késés is előfordulhat.

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint, a vonatok késés és fennakadás nélkül közlekednek.

A katasztrófavédelem hivatásos tűzoltóinak az elmúlt 16 órában hat műszaki mentést igénylő beavatkozáshoz kellett vonulnia az ónos eső okozta jegesedés miatt. Ezekben az esetekben személygépjárművek csúsztak meg, akadtak el a jeges úton. Egy alkalommal a Mecsekoldalról egy várandós kismamának, és kiskorú gyermekének kellett segítséget nyújtaniuk, hogy az ellátására hozzá érkező, de megközelíteni nem tudom mentőkhöz eljusson. A pécsi tűzoltók az asszonyt a mentőautóig levitték, a gyermeket pedig a rokonoknál helyezték el.

Tegnap este még alig lehetett közlekedni Pécsen…

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=fJf0PuHERV0&feature=youtu.be” width=”670″]

Frissítve (8:56)

A Baranya megyei Garénál egy személyautó akadt el a csúszós úton, a műszaki mentést a siklósi tűzoltók végzik – adta hírül az MTI.

Baranya megyében a 6605-ös jelű mellékút járhatatlanná, emiatt Kővágószőlös, Kővágótöttös, Cserkút és Bakonya nem közelíthető meg, vagyis elzárt települések. Veszprém megyében az ónos eső miatt a 71123-as jelű szigligeti bekötőút vált járhatatlanná.

A megye hat járásban továbbra is harmadfokú, piros riasztás van érvényben. Ám az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya megye négy járásban (Komlói, Pécsváradi, Mohácsi, Bólyi) másodfokúra (narancs) mérsékelte a a meteorológiai riasztást.

Az előrejelzés szerint, a Dunántúlon illetve reggel még a Duna vonalában is egyre inkább gyengülő intenzitású ónos eső várható, eleinte még többfelé erős jegesedéssel. Legtovább a nyugati megyékben valószínű tartósabb ónos eső.

A Biokom Kft. tájékoztatása szerint, a munkagépeik folyamatosan tisztítják a városi úthálózatot. A Mecsekoldal kisebb útjait a gépek éjszaka nem tudták megközelíteni, ezeknek a takarítására délelőtt, az idő enyhülésével kerül sor, és várhatóan délig fog tartani a síkosságmentesítés.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri, hogy a piros riasztással érintett területen – a fokozott balesetveszély miatt – senki ne induljon útnak. Az úton levők rendkívül körültekintően közlekedjenek, ha kell, arra alkalmas helyen álljanak meg!

...néhány mellékút már kevésbé
…néhány mellékút már kevésbé

A megye többi járásában is fokozott óvatossággal közlekedjenek, és csak előzetes tájékozódást követően induljanak útnak, ha feltétlen szükséges.

Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasolják, hogy telepítsék és használják a katasztrófavédelem Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatását is.

Figyeljünk a jégcsapokra!
Figyeljünk a jégcsapokra!
[note note_color=”#c82f28″ text_color=”#ede9e9″]Korlátozások

Az ónos eső miatt Vas, Somogy, Zala, Tolna, Fejér, Veszprém és Pest megye teljes területén korlátozzák a 7,5 tonna összsúlynál nehezebb gépjárművek közlekedését. Emellett Győr-Moson-Sopron megyén keresztül, Ausztria felől nem léphetnek be az országba a 7,5 tonnánál nagyobb súlyú járművek. Az M7-es autópálya teljes Somogy megyei szakaszán 60 km/h sebességkorlátozás van érvényben az ónos eső miatt.

A szerbiai hatóságok az országukban kialakult rendkívüli időjárási helyzet miatt továbbra sem engedik be a teljes teherforgalmat, illetve részlegesen (a csupán Szabadkáig közlekedő és szerb papírokkal rendelkező autósokat engedik át) a személygépjármű forgalmat is. Az intézkedés nyomán az 53-as főút tompai elkerülő szakasza a 79-es és 85-ös kilométerszelvények között járhatatlanná vált a veszteglő kamionok miatt, a személygépkocsi forgalmat Tompán keresztül terelik el. Társaságunk az M15-ösön, az M1-esen, az M6-oson, az M0-son, az M3-ason, valamint az M7-esen található elektronikus VJT kijelzőkön több nyelven is feltüntette a Szerbiára vonatkozó határátlépési korlátozást.[/note]

 

 

 • okoska

  én nem szólítalak olyan kedvesen mint te minket…. de ha te olyan ügyes vagy hogy egy ilyen természeti jelenséggel pikk-pakk megbirkozól miért nem mentél ki az utakra jég mentesíteni? te nagyon ügyes!!!!

 • d.rolika

  Na ide figyeljtek ti f@szok! Igaza van dodopapynak, egy semmire kellő ez a biokom.

 • Csaba

  A főbb utak ma teljesen járhatók voltak, a mellékutcák kritikán aluliak. A Felsőbalokány u. felső szakaszán korcsolyázni lehetett volna, nemhogy autóval közlekedni. Szerencsére az itt lakó férfiak siránkozás és mutogatás helyett összefogtak és pár óra alatt feltörték a jeget, eltakarították a havat.
  Talán követendő példa lenne annak ellenére, hogy itt fizetős a parkolás, pont ezért a Biokomnak illene tenni is valamit, nemcsak pénzt behajtani.

 • valaki

  Az első hozzászólónak : te nagyon hülye vagy “barátom”! Ehhez mi köze van a fidesznek, te kretén ??? Bujjál ki a gép mögül és nézz körül mégis milyen állapotok vannak kint. Én ma órákig törtem a jeget, közben kétszer is elvágódtam. Ja, és ha látnád végül mennyit sikerült, lebénáznál az biztos. Próbáld meg !

 • dodopapy-nak

  Könnyű a meleg szobából kritizálni mert aki próbálta a saját kapúja előtt feltörni a jeget az tapasztalta nem egyszerű a természettel szembe szállni vagy a Fidesz tehet arról is hogy tél van és fagy????? meg úgy mindenért??? Jó lenne gondolkodni is…….

 • Szekeres András

  Esetleg muzsikaszó kísérettel is meglehetne oldani,mint a faültetést!

 • Szekeres András

  Szerintem jól dolgoztak a hómunkások, egyszerre mindent nem lehet megcsinálni!A JóIsten is hat napig dolgozott…,de azt nem értem,hogy a Lidl jelenleg olcsó parkolónak használt telke előtt a Rákóczi sarkon ami a képen is szerepel miért a Biokom takarít!?Talán zacskó cukorkáért?Nem értem,a Lidl más áruházait egy vállalkozó hómentesíti!Továbbá a régi Rét u.-i közterületes iroda,és a Hullám déli oldalának takarítása abból áll,hogy a letaposott hóra homokot szórnak.Talán ha egyesek nem a várost,hanem hólapátot vennének a nyakukba és takarítani mennének jobban nézne ki,mint az ingyen cirkusz!

 • MZ/X

  abszurdisztán

  Sót lehet használni de csak az utakon (az autóknak mindegy a só gondolják) a járdákon nem lehet.

 • abszurdisztán

  Üdv,

  Ne védje senki se, a Biokomot se egyéb más pl autópálya kezelő szerveket, sajnos én hallottam kotrós ismerőstől, hogy miket mondanak nekik…Csak a pénz számít meg a látvány, a lényeg nem…

  Amúgy, nem az van, hogy sót nem lehet már használni?

 • Karch Endre

  “A Biokom munkagépei folyamatosan tisztítják a város útjait, ezért azok jól járhatóak, ám az ingatlantulajdonosok elhanyagolják a járdák síkosság mentesítését. Ott igen veszélyes a közlekedés.”

  Kérdem én, hogy hol a büdös picsába vannak a segélyezett közmunkások, Viktor nagyúr rejtett tartalékai??? Mert ilyen esetekben a ház előtti terület a házhoz tartozik, de ha tegyük fel, oda szeretnék rakni egy konténert építkezés miatt, akkor már közterület…akkor most hogy is van ez?? A közmunkások ezért vannak fizetve, nem másért!

 • Mz/x nek

  Menj ki a panelok ele es sozd vegig! Sajat szememmel lattam es nem az olvasottak alapjan itelem meg es itelem el azokat, akik tesznek valamit! Tobb Biokomost lattam mint melegitos kepviselot!

 • Márk

  dodopapy, attól még hogy @-ot írsz, még nem tűnsz kulturáltabbnak. Ráadásul teljesen jogtalanul beszélsz így, tegnap este óta folyamatosan sózzák az utakat, kaparják a jegeket az olyan emberek, akik nem a gép elől írnak véleményt róluk, mint te. Azt hogy érted, hogy a lakosság harcol? Esnek kelnek igaz, de a többsége arra nem veszi a fáradtságot, hogy a havat ellapátolja az ajtaja elől. Még ha belegondolsz is, jeges minden, ezt nem egy délután alatt fogják eltüntetni, szóval már csak ezért is pofátlanság rögtön másnap délelőtt így megnyilvánulni.

 • MZ/X

  “A Biokom munkagépei folyamatosan tisztítják a város útjait, ezért azok jól járhatóak, ám az ingatlantulajdonosok elhanyagolják a járdák síkosság mentesítését. Ott igen veszélyes a közlekedés”

  😀 😀 😀 na kezdődik a mutogassunk a másikra. Most tényleg arra veri magát a biokom, hogy egyszer le tudta sózni az főutakat (mert a többi jégpálya!) Az emberek nagy része meg egész télen takarította a háza előtt a havat meg a jeget! És biztos is vagyok benne hogy ahogy eláll az eső és enyhül az idő sokkal előbb tiszták lesznek a járdák a házak előtt mint az utakon!

 • dodopapy

  Harcol Pécs?ha ha ,a lakosság harcol

 • dodopapy

  GRATULÁLOK A fityeszes vezetésnek!
  Látszik,hogy a városüzemeltetés belerakja a f@szát a jégmentesítésbe.törjön kezük lábuk.szánalmas impotens alkalmatlan csürhe!!!