Baranyában még figyelnek

Az árvíz által érintett négy Dunántúli megye közül Somogy, Vas és Zala megyékben már csak figyelőszolgálatot működtet a katasztrófavédelem és csupán Baranyában, a Dráván és a Fekete-vízen működik gyorsreagálású készenléti szolgálat – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által létrehozott Régiós Irányító Törzs szóvivője pénteken az MTI-t.

hirdetés

Mukics Dániel elmondta, a Dráva Baranya megyei szakaszán mintegy 200-an látnak el készenléti szolgálatot; amennyiben azt tapasztalják, hogy a gát átázott, felpuhult, esetleg szivárog, a katasztrófavédelem gyorsreagálású egységei azonnal beavatkoznak a kihelyezett, előre megtöltött homokzsákokkal.

A Régiós Irányító Törzs adatai szerint Alsószentmárton, Drávaszabolcs, Gordisa, Kásád, Matty és Old a legveszélyeztetettebb települések.

Ugyanakkor a Fekete-víz jobb partjának egy részén a figyelőszolgálat úgynevezett felpúpozódást tapasztalt, ezért ott fokozott felügyeletet rendeltek el. A gyors reagálás érdekében ötezer homokzsákot töltöttek meg és helyeztek el az erre kijelölt területen és készenlétben áll két teherautó is.

A törzs döntése alapján a Dráva menti töltéseken nem lehet teherautóval közlekedni, a Fekete-víz menti töltésekre pedig semmilyen járművel nem lehet felhajtani – közölte a szóvivő.